Hampurilainen vai hot dog? Vertailu paljastaa, kumpi herkuista on terveellisempi vaihtoehto

Akseli Herlevi listasi hyvän hampurilaisen 3 tärkeintä asiaa 7:30 Akseli Herlevi listasi hyvän hampurilaisen 3 tärkeintä asiaa

Vaikka hampurilainen sisältää hot dogia enemmän kaloreita, tämä ei ole koko totuus. Lue, kumpi grilliruoista on ravitsemuksellisesti parempi vaihtoehto. 

Videolla burgerimies Akseli Herlevi paljastaa hyvän hampurilaisen salaisuuden. 

Perinteisiä grilliruokia vertailtaessa huomiota ei kannata kiinnittää ainoastaan kalorimääriin, vaan katsoa asiaa kokonaisvaltaisemman ravitsemuksen kannalta. 

Hot Dog

Tyypillinen hot dogiin käytettävä nakki sisältää noin 150 kilokaloria. Kun mukaan lisätään sämpylä ja lisukkeet, saadaan noin 300–350 kilokalorin kokonaisuus. Tämä kuulostaa pieneltä määrältä verrattuna tavallisiin grilliruokiin, mutta ei tässä kaikki. 

Hot dogit ovat nimittäin usein hyvin prosessoituja tuotteita. Hot dogit sisältävät runsaasti kemiallisia yhdisteitä, kuten natriumia ja nitriittejä, joita käytetään jalostettujen ja savustettujen lihojen valmistuksessa. WRCBtv-sivusto uutisoi Maailman terveysjärjestö WHO:n alaisen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitoksen luokittelevan jalostetut lihavalmisteet syöpää aiheuttavien elintarvikkeiden joukkoon. 

Jos nautit hot dogeja ainoastaan satunnaisesti, asiasta ei kannata kantaa huolta. Satunnainen hot dog terveellisen, kasvis- ja hedelmäpainotteisen ruokavalion yhteydessä ei ole riskitekijä.

Hampurilainen

Naudanlihasta valmistettava tavallinen hampurilainen pihvin, sämpylä, juuston ja mausteiden kanssa sisältää keskimäärin 500 kilokaloria. Syöpätutkimuskeskus luokittelee myös punaisen lihan todennäköiseksi syöpää aiheuttavaksi elintarvikkeeksi samalla, kun punainen liha on liitetty diabetekseen ja sydänsairauksiin.

Mutta aivan kuten yksittäinen hot dogikaan, myöskään satunnainen burgeripäivä ei horjauta perusterveellistä ruokavaliotasi. Tärkeintä on rajoittaa punaisen lihan ja lihavalmisteiden saantia ja varmistaa riittävä vihannesten, hedelmien ja muiden terveellisten elintarvikkeiden saanti.

Kumpi on parempi vaihtoehto?

Mutta kumpi on voittaja; hot dog vai hampurilainen? Kalorimääriä katsottaessa hot dog on selvä voittaja, mutta laajemmalla perspektiivillä katsottaessa hampurilainen vie tällä kertaa voiton. 120 gramman hampurilaisessa on noin neljä kertaa proteiinia hot dogiin verrattuna, mutta huomattavasti vähemmän natriumia. Sisältämänsä proteiinin vuoksi hampurilainen auttaa nälkää pysymään poissa pidempään. 

Ravitsemuksellisesti hampurilainen on siis parempi valinta.

Lähde: WRCBtv

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat