Haluatko elää pitkään? Nämä ruoka-aineet voivat auttaa pitkän iän saavuttamisessa

avokado, guacamole
Itse tehty guacamole on paitsi herkullista, myös terveyttä edistävä ruoka. Shutterstock

Haluatko elää pitkään terveenä? Ruokavalio on geenien ohella yksi tärkeimpiä asioita, jotka vaikuttavat tulevaisuuteesi. 

Jos haluat elää paitsi pitkään myös terveenä, ei ole aivan sama, mitä suuhusi laitat. Runsas alkoholinkäyttö, tyydyttymättömien rasvojen syöminen ja kasvisten välttely voi helposti kostautua myöhemmin. Sen sijaan runsas kasvisten ja erityisesti raakojen kasvisten nauttiminen, hyvien rasvojen syönti ja rento asenne elämään näyttäisivät tuovan mukanaan paitsi pitkän myös terveen iän. 

The Daily Meal listaa ruoka-aineita, joilla on erityisen paljon hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Avokado

Avokado on noussut suosioon viime vuosina ja se on monen mieleen makunsa ja pehmeän rakenteensa ansiosta. Tämän lisäksi se on myös vitamiinipommi, joka sisältää runsaasti K-, C-, B5-, B6- ja E-vitamiineja. Lisäksi niissä on tyydyttymättömiä rasvoja, mikä vähentää tulehduksia ja alentaa kolesterolia. 

Itse tehty guacamole on siis loistava sijoitus terveyteesi!

Täysjyvä

Täysjyväviljat, kuten ruisleipä ja ruskea riisi ovat loistavia kuidun lähteitä, joten ne pitävät huolta suolistostasi. Mitä paremmassa kunnossa suolistosi on, sitä paremmin voit. 

Tumman riisin sisältämän seleenin on joissain tutkimuksissa myös todettu vähentävän syöpäriskiä. 

Fenkoli, sipuli ja selleri

Myös kasviksissa on paljon kuitua ja erityisesti sellaiset kasvikset, jotka tarttuvat hampaisiin, ovat loistavia kuidun lähteitä. Lisäksi niissä on runsaasti C-vitamiinia ja mineraaleja. 

Kikherneet

Kikherneissä on paljon proteiinia ja kuitua, joten ne vaikuttavat suoliston hyvinvointiin, tasaavat verenpainetta ja alentavat kolesterolia. 

Kikherneitä voi nauttia muun muassa itse tehdyn hummuksen muodossa, mikä on terveellinen ja herkullinen lisuke tai dippi. 

Vihreä tee

Aasialaisten hyvää terveyttä ja pitkää ikää on usein aseteltu vihreän teen ansioksi, eikä ihme – se sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka poistavat tulehduksia ja muita kehon stressitiloja. 

Linssit

Linssit ovat kuitupitoinen ruoka, joissa on myös runsaasti rautaa. Rauta edistää veren happipitoisuutta ja liian vähäinen raudansaanti voi aiheuttaa väsymystä, masennusta ja heikkoutta. 

Myös täysjyvätuotteet, kuten perinteinen ruisleipä, ovat loistava raudanlähde. 

Peruna

Vanha kunnon pottu oli pitkään pannassa hiilihydraatittoman ruokavalion ollessa trendinä, mutta nyt sen terveyshyödyt on löydetty uudestaan. 

Ne sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja kaliumia, minkä lisäksi ne pitävät verensokerin tasaisena. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja