Haitallista aivoille? Sokeroiduilla juomilla pelottava sivuvaikutus

limppari
Uuden tutkimuksen mukaan sokeriset juomat saattavat vaikuttaa aivoihin samalla tavoin kuin stressi. Shutterstock

Sokeripitoiset juomat voivat vaikuttaa aivoihin haitallisesti, kertoo australialaistutkimus.

Sokeriset juomat aktivoivat aivoissa tiettyjä osia ja antavat mielihyvää. New South Walesin yliopiston tutkimuksen mukaan sokerijuomat voivat kuitenkin olla aivoille yhtä haitallisia kuin stressi.

Rotilla tehdyssä tutkimuksessa osa rotista altistettiin stressille ja osa sai juotavakseen sokeroituja juomia. Selvisi, että stressistä kärsineillä rotilla, jotka eivät juoneet sokeroituja juomia tapahtui aivojen muistikeskuksessa tismalleen samanlaisia muutoksia kuin rotilla, jotka eivät kärsineet stressistä mutta joivat sokeroituja juomia.

Koska tutkimus tehtiin eläinkokeilla, ei siitä voi vetää suoraan ihmisiä koskevia johtopäätöksiä. Tutkijoiden mukaan syytä huoleen on kuitenkin olemassa, sillä lasten suuri sokeroitujen juomien kulutus saattaa vaikuttaa suoraan aivoihin. Tutkijoiden mielestä aihetta onkin tärkeä tutkia lisää, jotta sokerijuomien pitkäaikaiset vaikutukset ihmiskeholle saataisiin tarkasti selville. 

Lähde: Newsy.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja