Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Entistä parempaa kahvia – kokeile erilaisia valmistustapoja

Julkaistu 02.03.2015 07:01
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Suodatinkahvia voidaan valmistaa kotona monin tavoin. Sähköllä toimivien kahvinkeittimien lisäksi markkinoilla on paljon myös manuaalisesti toimivia vaihtoehtoja, joilla valmistat aromikasta kahvia sekä isommalle porukalle että kuppi kerrallaan. 

Kahvin valmistaminen voi olla jo itsessään nautinto. Käsikäyttöiset kahvinvalmistusmenetelmät vaativat hieman enemmän vaivaa ja keskittymistä, mutta lopputuloksena saat juuri sellaista kahvia kuin haluat. Vaihtelemalla kahvilaatuja, jauhatusta ja veden määrää pystyt vaikuttamaan lopputulokseen rajattomasti. 

Manuaaliset kahvinvalmistusmenetelmät ovat nousseet suosioon kahvin maun, mutta myös niiden ulkonäön vuoksi. Kahvinkeittimet voivat olla myös designesineitä. 

Chemex – muutakin kuin kahvia

Chemexillä et valmista ainoastaan kahvia, vaan se on myös kaunis designesine. Tätä laitetta on valmistettu jo yli seitsemänkymmentä vuotta, mutta tänä vuonna Chemex on ehdoton hitti kahvinvalmistuksessa. Tämä laite suodattaa kahvista pois rasvat ja öljyt, jolloin lopputuloksena on pehmeä kahvinautinto.

Näin se toimii: Tiimalasin muotoisen lasikannun yläosaan taitellaan paksu, kasteltu erikoissuodatinpaperi, johon kahvi mitataan. Valmistamisessa kannattaa käyttää hieman tavallista suodatinkahvia karkeampaa kahvijauhatusta. Kuuma vesi kaadetaan kahvinpurujen päälle hitaasti pyörivin liikkein, ja annetaan suodattua. 

Kenelle: Chemex on näyttävä ratkaisu, kun halutaan valmistaa kahvia useammalle hengelle. Tyylikkään ulkomuotonsa vuoksi sopii hyvin myös lahjaksi.

Aeropress – yksinkertaisella hyvää

Aeropressillä kahvi valmistuu ilman ja paineen avulla. Aeropress koostuu vain kahdesta muovisylinteristä, joten se onkin kevyt kuljettaa mukana minne vain. Tarvitset ainoastaan kuumaa vettä, joten aeropress on hyvä vaihtoehto esimerkiksi mökille tai retkille.

Näin se toimii: Pyöreä suodatinpaperi laitetaan suodatinpidikkeeseen, ja sylinteriin lisätään kahvipurut ja kuuma vesi. Kahvi painetaan toisen sylinterin avulla hitaasti suodatinpaperin läpi suoraan kuppiin. Lyhyt uutto ja paine tuovat kahvin pehmeät aromit hyvin esille.

Kenelle: Aeropress on nopea tapa valmistaa maukasta kahvia yhdelle hengelle.

Pressopannu – edullisesti moneen käyttöön

Pressopannua käytetään perinteisesti ranskalaisen kahvin valmistamiseen. Pressopannun käyttö on helppoa, ja kahvin valmistukseen voi käyttää lähes minkä jauhatusasteen kahvia tahansa. Valmistuksessa ei käytetä ollenkaan suodatinpaperia, jolloin kahvin maku siirtyy paremmin veteen. Pressopannu on hintansa puolesta erittäin edullinen vaihtoehto.

Näin se toimii: Pressopannu kannattaa esilämmittää ennen käyttöä. Pannuun mitataan haluttu määrä kahvia ja kiehuva vesi kaadetaan päälle. Kahvin annetaan hautua 3–4 minuutin ajan, jonka jälkeen se suodatetaan painamalla mäntä rauhallisesti alas.

Kenelle: Pressopannuja löytyy eri kokoja, joten voit valmistaa aromikasta kahvia omien tarpeidesi mukaan. Sopii sekä omiin kahvihetkiin, että vieraille tarjoiluun.

Lisää aiheesta:

Uusi ulottuvuus kahvihetkeesi – näillä ohjeilla valmistat parhaan kahvin! Kahvi, joka säilyy kotonasi "huomattavasti paremmin" – oletko jo testannut?Juotko yleensä suodatinkahvia? Tämä valmistustapa mullistaa aamukahvisi – varma kesähittiJuotko normaalisti suodatinkahvia? Nerokas valmistustapa mullistaa aamukahvisi – testaa kesähittiTeethän suodatinpussille aina näin? Vaikuttaa merkittävästi kahvin makuunHuikea tapa valmistaa kahvia – oletko jo kokeillut helppoa hittijuomaa?
KahviMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi
  • 8.10.07:44
    Terveys ja hyvinvointi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 1.10.07:45
    Ravitsemus

    Onko suodatinkahvi terveellistä? Ravitsemusasiantuntija kertoo faktat

  • 27.8.07:46
    Huomenta Suomi

    Säilytätkö avattua kahvipakettia yli viikon? Toimi näin

  • 26.8.07:45
    Tutkimustulokset

    Nyt selvisi paras aika juoda kahvia

  • 25.8.07:43
    Juomat

    Suodatinpussit loppu – voiko ne korvata talouspaperilla?