Carpaccio alla Harry's Bar
Raa'an lihan syöminen herättää monissa puistatuksia. Aivan turhaan. Kun hankit mahdollisimman laadukasta lihaa ja käsittelet sitä oikein, on liha suussa mureimmillaan. Ja samalla jopa freshiä. Tunnetuimmat raa'an lihan muodot ovat carpaccio ja tartar. Tässä alkuperäinen (?) ohje carpaccion nauttimiseen. Se kehitettiin Harry's Barissa Venetsiassa todennäköisesti vuonna 1950. Kokkina ja ravintoloitsijana toimi Giuseppe Cipriani. Nimensä annos sai renesanssimaalari Vittore Carpaccion mukaan, joka suosi maalauksissaan lihanpunaista ja -ruskeaa väriä. Ohje on lainattu mainiosta Marko KoskisenPassione-kirjasta.
Lihan voi hoidella paperinohueksi kolmella tapaa. Pyytää lihakauppiasta tekemään sen. Nuijia ohuita viipaleita kahden kelmun välissä. Tai pistää liha kohmettumaan pakkaseen ja leikata helpommin leikattavasta lihasta hiuksen hienoja arkkeja. Itse tein tällä kertaa keskimmäisen. Olisi voinut nuijia enemmänkin eli anna mennä ohuemmaksi kuin kuvassa näkyy. Purutuntumaa tuli liiaksi, mutta hyvin maistui silti. Olennaisinta on hankkia mahdollisimman laadukkaita raaka-aineita, koska kaikki nautitaan raakoina.
Reseptejä on monia ja lihaa valmistellaan usein etukäteen esim. sitruunamehulla ja oliiviöljyllä, joiden hapot kypsentävät sitä muutamassa minuutissa. Ja teethän majoneesin itse. Ohjeen löydät täältä. Originaalireseptissä majoneesi oli maustettu tryffelillä. Toimii. Hienostunut, helppo ja nopea alkuruoka.
Carpaccio alla Harry's Bar
neljälle
400 g härän sisäfileetä, ohuen ohuina viipaleina
8 herkkusientä, ohuina suikaleina
1/2 punasipulia, ohuina suikaleina
2 rkl majoneesia (jos mahd., niin tryffelillä maustettuna)
1/2 punttia rucolaa
1 rkl parmesaanilastuja
balsamicoa
suolaa
pippuria
Leikkaa tai nuiji liha paperinohuiksi viipaleiksi ja asettele lautasille. Mausta juuri ennen tarjoilua suolalla ja pippurilla.
Sekoita sienten ja sipulien sekaan hiukan balsamicoa ja pyöräytä. Asettele ne lihan päälle. Lisää päälle hiukan majoneesia, rucolaa ja parmesaanilastuja.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia