Biohakkeri tyrmää suomalaisten suosikkikahvit: Jos haluat piristyä, kahvi pitäisi nauttia näin

Kahvi
Monen suomalaisen päivä käynnistyy kupillisella kahvia. Lehtikuva

Miten työpäivän aikana saa parhaiten vireystilaansa nostettua? Lue biohakkerin vinkit. 

Aiemmin ihmisten päivät vaativat fyysisen työn vuoksi paljon energiaa, mutta niin sanotut rekkamiehen lounaat ovat tuttuja myös istumatyötä tekevien piirissä.

Liian runsas syöminen tainnuttaa lounasbuffetista suoraan tuoliin istahtavan työntekijän ja pistää toivomaan ruokatauon jälkeistä ruokalepoa.

– Biohakkerointi on parempaa elämää ja itsensä päivittämistä tieteen, teknologian sekä luonnon avulla. Ihminen voi vaikuttaa keskittymiskykyynsä ja vireystilaansa syömällä oikein, kertoo biohakkeri ja lääkäri Olli Sovijärvi.

Työpäivän ateriat tulisikin rakentaa elimistönsä tarpeet tiedostaen ja halut unohtaen. Aivotyötä tekeviä Sovijärvi muistuttaa siitä, että aivoista 60 prosenttia on rasvaa. Erityisesti ihmisen elimistö tarvitsee omega-3-rasvahappoja, joita saa runsaasti esimerkiksi kalasta ja pähkinöistä. Monityydyttymättömiä rasvoja sisältävä lounas auttaa pitämään ajatuksenjuoksun luistavana.

Näyttöpäätteen edessä päivänsä viettävä työntekijä voi kärsiä katkeilevien mietteiden lisäksi silmien rasittumisesta. Silmille voi antaa hieman lepoa ne hetkeksi sulkemalla, mutta biohakkerilla on ongelmaan myös herkullinen lääke.

– Mustikat uudistavat verkkokalvoa. Metsämustikat jopa pensasmustikoita paremmin, Sovijärvi vinkkaa.

Vieläkin piristävämpää kahvia

Kahvistaan kannattaa biohakkerin mielestä olla tarkka. 

– Parasta on keskikorkealla kasvatetuista pavuista itse jauhettu kahvi, sanoo Sovijärvi tyrmäten suomalaisten suosikkikahvipaketit.

Jos aamuisin jo kahvin keittäminen tuntuu saavutukselta, papujen jauhaminen ei tule kuuloonkaan. Sumppiaan voi kuitenkin muokata astetta paremmaksi esimerkiksi lisäämällä siihen kanelia, raakakaakaota, gingsengjuurta, pakurin kaltaisista lääkinnällisistä sienistä tehtyä jauhetta, kookosöljystä eristettyä MCT-öljyä, vihreästä teestä löytyvää L-teaniinia tai niittyvoita. Eksoottiselta kuulostavia tuotteita löytyy luontaistuotemyymälöistä sekä suurista päivittäistavarakaupoista.

Kahvin voi myös korvata esimerkiksi lääkinnällisillä sienillä maustetulla kurkuma-latella tai matcha-latella, joka sisältää hienoksi jauhettua vihreää teetä. Sovijärvi suosittelee myös titaaniteeksi kutsuttua eteläamerikkalaista yerba matea, joka on voimakas, mutta vähäkofeiininen piriste.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat