Asiantuntijat tyrmäävät perunadieetin: Todella epäterveellistä!

peruna
Asiantuntijat eivät suosittele korvaamaan monipuolista ruokavaliota vain yhden raaka-aineen ruokavaliolla. Shutterstock

Asiantuntijat tyrmäävät australialaismiehen vuoden kestäväksi suunnitellun dieetin, johon kuuluu pelkkiä perunoita.

Lääketieteen professori Joseph Proietto Melbournen yliopistosta sekä australialaisten ravitsemusterapeuttien yhdistyksen edustaja Charlene Crosse tyrmäävät pelkkiä perunoita sisältävän dieetin. Suurin syy perunadieetin epäsopivuuteen on asiantuntijoiden mukaan sen yksipuolisuus.

Perunadieetti on liian yksipuolinen

Australialainen Andrew Flinders Taylor haastoi itsensä laihtumaan syömällä pelkkiä perunoita kokonaisen vuoden ajan. Ensimmäisen kuukauden aikana hän on onnistunut pudottamaan painoaan jo peräti kymmenen kiloa.

– Olette varmasti kuulleet tasapainoisesta ruokavaliosta. Se tarkoittaa sitä, että ihmiskeho tarvitsee useita erilaisia raaka-aineita, sillä eri ruoissa on erilaisia vitamiineja ja mineraaleja, Proietto tyrmää Taylorin dieetin.

– Yhden ruoka-aineen syömisessä ongelma on se, että monet tarpeelliset vitamiinit jäävät saamatta, Proietto jatkaa.

Niin ikään Charlene Crosse tyrmää perunadieetin. Hän on Proietton tapaan huolissaan vitamiinipuutoksista, joita hyvin yksipuolisesta ruokavaliosta todennäköisesti seuraa.

– Jos syö pelkkiä perunoita, on vaikea saada kaikkia tarvittavia vitamiineja ja mineraaleja – ja ne ovat todella tarpeellisia. Keho tarvii 40 erilaista ravintoainetta, eikä ole yhtäkään yksittäistä ruoka-ainetta, josta saisi niitä kaikkia, Crosse kertoo.

Proietton mukaan ihmisen paino liittyy hyvin vahvasti yksilön geeneihin. Tämä selittänee Proieton mukaan myös Taylorin laihtumisen perunadieetin avulla.

Kuukauden perunadieettiä noudattanut Taylor kertoi Buzzfeed-sivuston haastattelussa tuntevansa olonsa entistä energisemmäksi. Proietton mukaan energinen olo johtuu mitä luultavimmin siitä, että hän ei vielä kärsi tärkeiden vitamiinien puutostilasta.

– Olo muuttuu todennäköisesti kolmen tai neljän kuukauden jälkeen. Sitä on kuitenkin vaikea arvioida, Proietto toteaa.

Lähde: Buzzfeed

Jos asiantuntijoiden varoittelusta huolimatta haluat ryhtyä perunadieetille, katso vinkki perunoiden pesemiseen videolta!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja