Asiantuntijat: "Rasvan välttely lihottaa" – näitä ruokia sinun kannattaisi syödä säännöllisesti!

pähkinät
Lehtikuva

Mistä tunnistaa hyvän rasvan lähteen? "Syö ruokia, jotka antavat elämiseen voimaa", kehottaa Time-lehden haastattelema asiantuntija. 

Pähkinöitä, avokadoa, kalaa ja kasvisöljyjä – muun muassa näitä runsaasti rasvaa sisältäviä ruokia Harvardin yliopiston professori David Ludwig suosittelee Time-lehden haastattelussa. 

– Olemme keskittyneet vähentämään rasvaa viimeiset 40 vuotta ja se on vienyt meitä täysin väärään suuntaan lihavuuden ja diabeteksen osalta, hän toteaa haastattelussa. 

Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan rasvan terveellisyys riippuu kuitenkin siitä, mitä muita yhdisteitä ja ravinteita sen lähteestä löytyy – siksi esimerkiksi juusto ja avokado eivät ole samalla viivalla. 

Tulanen yliopiston ravitsemusasiantuntija Dariush Mozaffarianin mukaan esimerkiksi oliiviöljyn terveysvaikutukset ovat osin myös sen sisältämien terveellisten bioaktiivisten yhdisteiden ansiosta.

– Se (terveellisyys) riippuu muista ravinteista ja yhdisteistä, joita ruoka sisältää, ei vain rasvahapoista, hän kertoo. 

"Tietyt maitotuotteet neutraaleja"

Siispä vaikka kreikkalainen jogurtti lisätään hyvien rasvalähteiden listalle, se on siellä osin myös sen sisältämien bakteerien vuoksi – rasvaiset juustot, maito ja maustetut jogurtit eivät täytä samoja terveyshyötyjä. 

Mozaffarianin mukaan on jonkin verran todisteita siitä, että maitotuotteet eivät ole hyväksi terveydelle, mutta niiden tulokset eivät ole kiistattomia

– Tietyt maitotuotteet, kuten voi, ovat tältä osin neutraaleja, joten niitä ei kannata erityisemmin korostaa tai välttää ruokavaliossa. 

Jos on hakoteillä terveellisten rasvalähteiden suhteen, voi noudattaa Mozaffarianin kultaista sääntöä. 

– Syö ruokia, jotka antavat elämiseen voimaa, hän kehottaa. 

Esimerkiksi pähkinävoit, siemenet, siemenöljyt, oliivit, oliiviöljyt ja avokadot sopivat tähän kuvaukseen. 

Avokado-fetasalaatti ja broilerit 3:26

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!