Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Asiantuntijalta tärkeä neuvo pääsiäislampaan valmistamiseen: "On parhaimmillaan"

1:56Irlantilaiskokki Karl rakastui mämmiin ja ideoi ennennäkemättömän buffetinKATSO MYÖS: Irlantilaiskokki Karl rakastui mämmiin ja ideoi ennennäkemättömän buffetin.
Julkaistu 04.04.2023 07:23

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nappaa vinkit pääsiäisen ruokapöytään.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kertoo vinkkejään pääsiäisen juhlapöydän kokkailuihin. Lammas kuuluu olennaisena osana monen pääsiäispöytään, ja MTK:n mukaan suomessa tuotetaankin 1,2 miljoonaa kiloa lampaanlihaa vuodessa.

Lampaan- tai naudanpaistia ei kannata ylikypsentää

Lammasruoan valmistus ei ole niin vaikeaa tai monimutkaista kuin moni luulee. Jos juhlavieras ei ole tottunut lampaanlihan makuun, voi pääsiäispöytään kokata vaikka yrteillä maustettuja lammaspyöryköitä.

Lammas pääsiäinen lampaanpaistiLammasta ei kannata ylikypsentää.Shutterstock

Lampaan sijaan juhlapöydässä voi nautiskella esimerkiksi perinteikästä naudan paahtopaistia, joka yllättää helppoudellaan. Pienten esivalmistelujen jälkeen uuni hoitaa kypsennyksen. Sekä lampaan- että naudanlihan kypsentämiseen pätee yksi tärkeä sääntö:

– Naudan- tai lampaanpaisti kannattaa jättää rohkeasti puolikypsän pinkiksi. Kotimainen, laadukas liha on parhaimmillaan herkullisen roseena, vinkkaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen  MTK:n tiedotteessa.

Toki pääsiäispöydän antimet voivat olla myös puhtaasti kasviperäisiä. MTK suosittelee liharuokien kylkeen tai niiden sijasta esimerkiksi näyttävää perunakakkua, värikkäitä uunijuureksia, raikasta salaattia sekä monikäyttöistä hernedippiä.

Lue myös: Takuuvarma tapa saada mehevää lihaa: Valmista pääsiäislammas näin!

Yrtit kuuluvat pääsiäispöytään

Pääsiäisen ruokapöytään kuuluvat olennaisena osana myös tuoreet yrtit. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu yrttien myynnin kasvavan pääsiäisenä huomattavasti. MTK:n Siivonen muistuttaa, että yrteillä maustamalla voi myös vähentää suolan käyttöä ruoassa.

Tuttujen persiljan ja tillin lisäksi Siivonen kehottaa kokeilemaan rohkeasti uusiakin makuja. 

– Kotimaisten yrttien valikoima on kattava. Minttu ja lehtipersilja sopivat erinomaisesti lampaanlihan makupariksi. Rosmariini ja timjami maustavat paistin. Lähes mistä tahansa tuoreyrtistä ja raikkaista hapanmaitotuotteista syntyy herkullinen kastike kasviksille tai vaikkapa lihapullille.

Pääsiäisenä kannattaa muistaa myös pakastimen aarteet: omasta pakastimesta voi vielä löytyä vaikkapa marjoja. Muistutimme myös aiemmin pakastekasvisten hyödyntämisestä.

Lue myös: Oletko hoksannut hyödyntää aliarvostettua pakasteruokaa? Halpaa ja hyvää!

Lisää aiheesta:

Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmallaPastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikallaKaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosaKakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syyÄlä pese paistinpannua heti käytön jälkeen
RuokaPääsiäinenLihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy