Alkon parhaat hanaviinit on valittu! "Herkullisen hedelmäinen riesling" nappasi voiton

Miten toimia tilanteessa, jossa tarjoilija kaataa viiniä maistettavaksi? 1:19 Miten toimia tilanteessa, jossa tarjoilija kaataa viiniä maistettavaksi?
KATSO MYÖS VIDEO: Miten toimia ravintolassa, kun tarjoilija kehottaa maistamaan viiniä? Viinitollo neuvoo.

Viinilehti on jälleen kerran valinnut vuoden parhaat hanaviinit.

Viinilehti tiedottaa vuotuisan hanaviinikilpailunsa ratkenneen. Lehden Vuoden punainen hanaviini 2023 ja Vuoden valkoinen hanaviini 2023 valittiin lähes 150 viinin joukosta sokkomaistelemalla. Molemmissa sarjoissa jaettiin myös hopea- ja pronssipalkinnot.

Viinilehden Vuoden punainen hanaviini 2023 -voittajat:

KULTAA: Hewitson the Adventures of Miss Harry Shiraz 2022 hanapakkaus, Hewitson, Australia.
HOPEAA: Lab Reserva 2021 hanapakkaus, Casa Santos Lima, Vinho Regional Lisboa, Portugali.
PRONSSIA: Gnarly Head Pinot Noir 2021 hanapakkaus, Gnarly Head Wines, Kalifornia, Yhdysvallat.

Viinilehden Vuoden valkoinen hanaviini 2023 -voittajat:

KULTAA: Deep Roots Riesling Trocken 2022 hanapakkaus, Drei Winzer, Qualitätswein Rheinhessen, Saksa.
HOPEAA: Crudo Catarratto Zibibbo 2022 hanapakkaus, Oenoforos, Igt Terre Siciliane, Sisilia, Italia.
PRONSSIA: Little Sheep Organic Sauvignon Blanc 2022 hanapakkaus, Origin Global Distribution, Marlborough, Uusi-Seelanti.

Tuomareina toimineet viiniasiantuntijat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo kertovat valinneensa hanafinaaleihin viinejä, jotka olivat teknisesti laadukkaita ja tasapainoisia. Hanaviinien kohdalla tärkeä arviointikriteeri on myös niiden monikäyttöisyys.

–  Valkoviinikisassa oli mukana useita rieslingejä, joita päätyi myös finaalipöytään. Suomalaisten rakastamat, aromikkaasta riesling-lajikkeesta valmistetut viinit ovat erittäin monikäyttöisiä ruokaviinejä. Kesäisen raikkaat viinit sopivat mainiosti myös seurusteluun, kaksikko kuvailee Viinilehden tiedotteessa.

Berglund ja Rinta-Huumo maistoivat sokkona lähes 150 hanaviiniä, jotka maahantuojat olivat ilmoittaneet kilpailuun. Viinit saivat olla vakio- tai tilausvalikoimasta. Viinit maistettiin ja arvioitiin sokkona useassa esikarsintatastingissa, joiden perusteella loppukilpailuun valittiin lehdessä esitellyt viinit. 

Parhaat hanaviinit erottuivat joukosta

Viiniasiantuntijoiden mukaan molempien sarjojen kärkikolmikot erottuivat varsin helposti. 

–  Punainen voittajaviini, Hewitson The Adventures of Miss Harry Shiraz 2022, on nuorekkuudestaan huolimatta erittäin harmoninen ja mehukas, mehevän hedelmäinen ja tasapainoinen herkku Australiasta. Valkoviinivoittajaksi nousi herkullisen hedelmäinen, raikkaan aromikas ja puhdaspiirteinen Deep Roots Riesling Trocken 2022 Saksan Rheinhessenistä.

Punainen voittaja viini on tuomariston mukaan  nuorekkaan tasapainoinen, mehukas ja mehevän hedelmäinen herkku. Valkoviini on sen sijaan herkullisen hedelmäinen, raikkaan aromikas ja puhdaspiirteinen riesling.

– Lempeät, sitrusmaiset hedelmähapot nostavat välittömästi veden kielelle. Helposti lähestyttävän viinin suutuntuma on jopa öljymäisen notkea. Jälkivaikutelma on puhdaspiirteisen tyylikäs ja herkullisen omenainen, tuomaristo kuvailee voittajavalkoviiniä.

Kaikki kilpailuun osallistuneet hanaviinit, niiden arviot sekä viineille tehdyt ruokasuositukset löytyvät Viinilehden nettisivulta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!