8 kahvivinkkiä: Älä ikinä kaada kahvipannulla vettä keittimeen!

Maanantaina 29.9. vietetään kansainvälistä kahvipäivää. Näillä vinkeillä keität itsellesi täydellistä kahvia ja vältät yleiset virheet.

Suurimmalle osalle suomalaisista kahvi on jokapäiväinen nautinto. Juomasta onkin tullut monelle niin arkinen juttu, ettei sen laatuun kiinnitetä sen kummemmin huomiota. Esimerkiksi monilla työpaikoilla on totuttu juomaan kitkerää mustaa litkua, joka on kaukana täydellisestä kahvielämyksestä.

Mutta miksi tyytyä huonoon kahviin? Panosta kansainvälisen kahvipäivän kunniaksi kerrankin täydelliseen kahvinautintoon. Voit parantaa kahviasi yksinkertaisilla ja pienillä muutoksilla. Näin saat suodatinkahvista täydellistä

8 vinkkiä täydelliseen kahviin


1. Käytä vain tuoretta kahvia

Muista aina käyttää tuoretta ja korkealaatuista kahvia.

2. Älä säilytä kahvia väärin

Kahvin tuoreutta heikentävät ilma, valo ja lämpö. Pauligin mukaan happi ja liika kosteus muuttaa kahvin maun ensin latteaksi ja sitten väljähtyneeksi ja mauttomaksi. Kahvia ei kannata säilyttää esimerkiksi uunin viereisessä kaapissa, jossa se saa liikaa lämpöä. Kahvia ei myöskään kannata kaataa pois pussista suoraan rasiaan. Säilytä kahvi sen omassa pakkauksessa, tiiviiseen rasiaan suljettuna.

3. Pidä kahvivälineeet puhtaana

Käytettävien välineiden epäpuhtaudet vaikuttavat kahvin makuun ja ulkonäköön. Älä siis unohda esimerkiksi kahvipannun säännöllistä puhdistamista vedellä ja astianpesuaineella. Myös kahvinkeittimen suodatinosa täytyy puhdistaa säännöllisesti kalkinpoistoaineella.

4. Älä ikinä kaada kahvipannulla vettä keittimeen

Annostele raikas, kylmä vesi kahvinkeittimen vesisäiliöön puhtaalla, vain veden annosteluun tarkoitetulla mittakannulla. Jos kaadat vettä säiliöön kahvipannulla, kaadat säiliöön samalla myös kahvinjäämiä, jotka kulkeutuvat myös suodattimeen. Härskiintyneet kahvirasvat pilaavat näin tuoreen kahvisi maun.

5. Kahvinkeittimelläkin on väliä

Kahvinkeittimissäkin on eroja. Parhaan kahvijuoman aikaansaamiseksi suodattimeen valuvan veden lämpötilan tulee olla 92-96 astetta. Viileämpi vesi ei tuo esille kahvijauheen koko makupotentiaalia. Kuumempi vesi puolestaan tuo esiin kahvin kitkeriä makuja.

6. Annostele kahvi oikein

Kun keität tavallista suodatinkahvia, mittaa kahvia yksi kahvimitallinen (7-8g) kuppia (1,25dl) kohti. Tasoita suodatinpussiin mitatun kahvin pinta kevyesti mitalla. Älä ravista pintaa tasaiseksi, sillä tällöin kahvihiukkasia pääsee suodatinpussin rakoihin.

7. Muista sekoittaa kahvijuoma

Valmis kahvijuoma kannattaa sekoittaa lusikalla ennen tarjoilua, koska suurin osa kahvin makuaineista irtoaa suodatuksen alkuvaiheissa. Vahvempi kahvi jää tällöin pohjalle ja laihempi pinnalle.

8. Juo kahvi tuoreena

Älä anna kahvin seistä puolta tuntia pannussa ennen juomista. Kahvi maistuu parhaalta noin 5 minuuttia valmistuksen jälkeen, 75-80 asteisena. Kuten arvata saattaa, kahvin maku ei parane mikrossa.


Lähteet: Paulig, Moccamaster

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja