Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

8 kahvivinkkiä: Älä ikinä kaada kahvipannulla vettä keittimeen!

Julkaistu 29.09.2014 09:07

MTV LIFESTYLE

Maanantaina 29.9. vietetään kansainvälistä kahvipäivää. Näillä vinkeillä keität itsellesi täydellistä kahvia ja vältät yleiset virheet.

Suurimmalle osalle suomalaisista kahvi on jokapäiväinen nautinto. Juomasta onkin tullut monelle niin arkinen juttu, ettei sen laatuun kiinnitetä sen kummemmin huomiota. Esimerkiksi monilla työpaikoilla on totuttu juomaan kitkerää mustaa litkua, joka on kaukana täydellisestä kahvielämyksestä.

Mutta miksi tyytyä huonoon kahviin? Panosta kansainvälisen kahvipäivän kunniaksi kerrankin täydelliseen kahvinautintoon. Voit parantaa kahviasi yksinkertaisilla ja pienillä muutoksilla. Näin saat suodatinkahvista täydellistä

8 vinkkiä täydelliseen kahviin

1. Käytä vain tuoretta kahvia

Muista aina käyttää tuoretta ja korkealaatuista kahvia.

2. Älä säilytä kahvia väärin

Kahvin tuoreutta heikentävät ilma, valo ja lämpö. Pauligin mukaan happi ja liika kosteus muuttaa kahvin maun ensin latteaksi ja sitten väljähtyneeksi ja mauttomaksi. Kahvia ei kannata säilyttää esimerkiksi uunin viereisessä kaapissa, jossa se saa liikaa lämpöä. Kahvia ei myöskään kannata kaataa pois pussista suoraan rasiaan. Säilytä kahvi sen omassa pakkauksessa, tiiviiseen rasiaan suljettuna.

3. Pidä kahvivälineeet puhtaana

Käytettävien välineiden epäpuhtaudet vaikuttavat kahvin makuun ja ulkonäköön. Älä siis unohda esimerkiksi kahvipannun säännöllistä puhdistamista vedellä ja astianpesuaineella. Myös kahvinkeittimen suodatinosa täytyy puhdistaa säännöllisesti kalkinpoistoaineella.

4. Älä ikinä kaada kahvipannulla vettä keittimeen

Annostele raikas, kylmä vesi kahvinkeittimen vesisäiliöön puhtaalla, vain veden annosteluun tarkoitetulla mittakannulla. Jos kaadat vettä säiliöön kahvipannulla, kaadat säiliöön samalla myös kahvinjäämiä, jotka kulkeutuvat myös suodattimeen. Härskiintyneet kahvirasvat pilaavat näin tuoreen kahvisi maun.

5. Kahvinkeittimelläkin on väliä

Kahvinkeittimissäkin on eroja. Parhaan kahvijuoman aikaansaamiseksi suodattimeen valuvan veden lämpötilan tulee olla 92-96 astetta. Viileämpi vesi ei tuo esille kahvijauheen koko makupotentiaalia. Kuumempi vesi puolestaan tuo esiin kahvin kitkeriä makuja.

6. Annostele kahvi oikein

Kun keität tavallista suodatinkahvia, mittaa kahvia yksi kahvimitallinen (7-8g) kuppia (1,25dl) kohti. Tasoita suodatinpussiin mitatun kahvin pinta kevyesti mitalla. Älä ravista pintaa tasaiseksi, sillä tällöin kahvihiukkasia pääsee suodatinpussin rakoihin.

7. Muista sekoittaa kahvijuoma

Valmis kahvijuoma kannattaa sekoittaa lusikalla ennen tarjoilua, koska suurin osa kahvin makuaineista irtoaa suodatuksen alkuvaiheissa. Vahvempi kahvi jää tällöin pohjalle ja laihempi pinnalle.

8. Juo kahvi tuoreena

Älä anna kahvin seistä puolta tuntia pannussa ennen juomista. Kahvi maistuu parhaalta noin 5 minuuttia valmistuksen jälkeen, 75-80 asteisena. Kuten arvata saattaa, kahvin maku ei parane mikrossa.

Lähteet: Paulig, Moccamaster

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Kahvi jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Älä tee pahinta mokaa säilytyksessä: "Kahvin pahin vihollinen"Valmistatko kahvisi näin? Yleinen mittausmoka voi kostautuaÄlä lankea kahvimokaan! Pauligilta muistutetaan: "Jos säilytät avattua kahvipakettia yli viikon..."Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Suomalaisasiantuntijat kertovat totuuden yleisistä kahviuskomuksista: "Suodatinpaperilla on väliä"Kannattaako kahvia säilyttää jääkaapissa? Tämä ja 5 muuta kahviin liittyvää uskomusta – tarkista, ovatko ne totta vai taruaTeethän suodatinpussille aina näin? Vaikuttaa merkittävästi kahvin makuun
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:14
    Leivonta

    Lyömätön omenapiirakka! Sadun ohje on jopa "liian suosittu"

  • 10:35
    Ruoka

    Halpaa, terveellistä ja ravitsevaa – arkiruoka, jota sinunkin kannattaisi syödä

  • 07:44
    Ruoka

    Oletko hoksannut tätä kaupan paistopisteellä? Jere aivan äimänä

  • Eilen17:02
    Ruoka

    Mistä tietää, että omena on kypsä?

  • Eilen15:08
    Takaisinvedot

    Finnairin lennoilla oli tarjolla hävitettäväksi määrättyä vettä