5 laihdutusmyyttiä, joihin ei kannata uskoa – saavat sinut oikeasti lihomaan

salaatti
Shutterstock

Pienten annosten syöminen useita kertoja päivässä ei olekaan se järkevin tapa yrittää laihduttaa. Laihdutukseen liittyy yleisiä myyttejä, joihin on helppo haksahtaa.

Lue totuus tavallisimmista uskomuksista. 

Myytti 1: Kun syöt vain terveellisiä ruokia, kaloreista ei tarvitse huolehtia

Täysjyväpastassa tai -leivässä on aivan yhtä paljon energiaa kuin valkoisessa, epäterveellisemmässä versiossakin. Sama koskee esimerkiksi tummaa ja valkoista riisiä. Terveellisiä tyydyttymättömiä rasvoja sisältävissä pähkinöissä, öljyissä ja avokadossa on puolestaan runsaasti energiaa, kuten myös antioksidantteja sisältävissä tummassa suklaassa ja punaviinissä. Terveellisiäkään ruokia ei siis voi syödä mielin määrin, jos haluat laihtua.

Myytti 2: Voit laihtua useamman kilon viikossa

Nopea laihtuminen on mahdollista, mutta ei järkevää. Jos laihdutat rajusti ja nopeasti, palaa paino todennäköisesti takaisin heti, kun palaat normaaleihin ruokatottumuksiisi. Kilogramman laihtuminen vaatii 7000 kilokalorin kalorivajeen. Sopiva kalorivaje on yleensä noin 500 päivässä, joka tarkoittaa käytännössä puolen kilon laihtumistahtia per viikko.

Myytti 3: Jos liikut, voit syödä vapaasti niin paljon kuin haluat

Liikunta ei kuluta kaloreita niin paljon, kuin kuvittelet. Jo muutaman cookien tuomien kaloreiden polttaminen vaatii pitkää kävely- tai hölkkälenkkiä. Katso siis tarkasti, mitä suuhusi pistät.

Myytti 4: Kannattaa syödä pieniä aterioita useasti päivässä, ei isoja annoksia harvakseltaan

Ei aivan näinkään. Laihduttajan on itse asiassa järkevintä syödä runsaasti etenkin aamulla ja päivällä ja keventää syömisiä iltaa kohden. Aineenvaihdunta herää joka kerta, kun syömme jotain, mutta ero kalorinpoltossa on häviävän pieni. Kovin tiheät ruokailuvälit ja jatkuva napostelu johtavat helposti liian suureen energiansaantiin.

Myytti 5: Salaatti on aina hyvä vaihtoehto

Esimerkiksi lounassalaatit voivat sisältää huimat määrät kaloreita. Juustoilla ja kastikkeilla höystetyt salaatit voivat vetää vertoja jopa hampurilaisaterian energiamäärille. Pidä siis huoli, että syöt kasviksia vähintään puoli kiloa päivässä, mutta katso, mitä lisukkeita kasviksesi esimerkiksi salaatissa sisältävät. 

Lähde: Eating Well


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat