10 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa näistä himoitset?

nainen syö pizzaa
Shutterstock

Coloradon yliopiston tutkijoiden mukaan pitkälle prosessoidut elintarvikkeet aiheuttavat todennäköisemmin "ruokariippuvuutta". Pahimpia ovat pitsa, suklaa ja sipsit. 

​​​​​​​Pystytkö samaistumaan videon esittelemiin ongelmiin? 

Coloradon yliopiston tekemässä tutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että pitkälle prosessoidut ruoat aiheuttavat muita enemmän riippuvuutta, kertoo Independent-lehti.

Tutkijoiden mukaan tällaisilla ruoilla on samoja piirteitä kuin lääkkeillä, joita käytetään väärin: Ruokia kulutetaan suurina annoksina ja ne imeytyvät nopeasti elimistöön. 

35 tutkitun ruoka-aineen joukosta erottui kymmenen eniten ja vähiten riippuvuutta aiheuttavaa elintarviketta.

Rasvaiset herkut kärjessä

1. Pizza
2. Suklaa
3. Perunalastut
4. Keksit
5. Jäätelö
6. Ranskalaiset
7. Juustohampurilainen
8. Hiilihapolliset juomat (ei kevytversiot)
9. Kakut
10. Juusto

Useimmat listan elintarvikkeista sisältävät runsaasti rasvaa ja saavat verenpaineen todennäköisesti kohoamaan nopeasti.

Listan toisessa ääripäässä ovat vähiten riippuvuutta aiheuttavat ruoat, kuten tumma riisi ja lohi. Niissä ei ollut jalostettuja hiilihydraatteja tai lisättyä sokeria.

Vihannekset paras valinta

1. Kurkku
2. Porkkanat
3. Pavut
4. Omenat
5. Tumma riisi
6. Parsakaali
7. Banaani
8. Lohi
9. Maissi (ei rasvaa eikä suolaa)
10. Mansikat

Tutkimuksen tekoon osallistunut lääkäri ja farmakologian apulaisprofessori Nicole Avenakertoo Independent-lehdelle tutkimuksen olevan ensimmäinen askel kohti sitä, että aletaan nimetä ruokia ja niiden raaka-aineita, jotka saattavat laukaista riippuvuuden.

Avenan mukaan tämä voisi muuttaa tapaa, jolla lihavuutta hoidetaan. Sen sijaan, että tiettyjä ruokia vain karsittaisiin pois, voitaisiin ottaa käyttöön samat metodit kuin tupakoinnin, alkoholin ja huumeiden käytön vähennyksessä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!