Mainos

Zhaolle ei valtiollisia hautajaisia

Kiinan johto on pelännyt, että korkean tason hautajaiset saattaisivat synnyttää laajoja mielenosoituksia.

Zhao Ziyang

Kiinan edesmenneen puoluejohtajan Zhao Ziyangin perhe on päättänyt luopua valtiollisten hautajaisten järjestämisestä ja pitää eilen kuolleelle Zhaolle hiljaisemman tilaisuuden.

Päätös helpottaa Kiinan johtoa, joka on pelännyt, että korkean tason hautajaiset saattaisivat synnyttää laajoja mielenosoituksia. Pekingin Tiananmenin aukion ja Zhaon asunnon lähistöllä on kiristetty turvatoimia levottomuuksien pelossa. Poliisi esti myös Zhaon entistä avustajaa Bao Tongia esittämästä viimeistä tervehdystään Zhaolle.

Zhaon kuolemasta on kerrottu heikosti kiinalaisissa viestimissä. Sanomalehdet ovat sijoittaneet hänen kuolinilmoituksensa sisäsivuille, ja valtiollinen televisio sekä radio ovat vaienneet täysin asiasta. Zhao syrjäytettiin puoluejohdosta, koska hän vastusti päätöstä lähettää armeija murskaamaan Tiananmenin aukion demokratiaa vaatinut mielenosoitus vuonna 1989.

Kiina: Tiananmenin tapahtumien arviointi oli oikea

Kiinan ulkoministeriö on puolustanut päätöstä tukahduttaa vuoden 1989 demokratia-mielenosoitus Tiananmenin aukiolla Pekingissä. Ministeriön mukaan silloin tehty arviointi oli oikea.

Ministeriön edustaja joutui vastaamaan kysymyksiin entisen puoluejohtaja Zhao Ziyangin syrjäyttämisestä Tiananmenin tapahtumien yhteydessä. Zhao poistettiin puoluejohdosta, koska hän vastusti armeijan lähettämistä murskaamaan mielenosoitus.

- Poliittinen kuohunta ja Zhaoa itseään koskeva ongelma ovat jo mennyttä. Vuoden 1989 tapahtumat ovat tulleet päätökseen, ministeriön edustaja Kong Quan sanoi.

- 15 viime vuotta ovat osoittaneet, että Kiinan päätös oli oikea. Kiinan vakaus ja kehittyminen ovat Kiinan ja koko maailman etu. Viime vuosien tapahtumat ovat jo osoittaneet, että päätös oli oikea.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.