Zelenskyi pelkää Venäjän valmistelevan hyökkäysaaltoja – tekee harvinaisen myönnön

Video: Ukraina pääsi kohutun venäläisen "kilpikonnatankin" ihon alle 0:32
Video: Ukraina pääsi kohutun venäläisen "kilpikonnatankin" ihon alle.

Venäjän viime viikolla Ukrainassa Harkovan alueella aloittama maaoperaatio voi olla vasta uuden hyökkäyksen ensimmäinen askel, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uutistoimisto AFP:lle antamassaan haastattelussa.

Hyökkäys voisi koostua presidentin mukaan useista aalloista ja venäläisjoukot saattaisivat pyrkiä Harkovan kaupunkiin. Hänen mukaansa venäläisjoukot ymmärtävät kuitenkin, että hyökkäys Harkovaan olisi erittäin vaikea.

Venäjä on sanonut vallanneensa Harkovan alueella useita rajakyliä. Zelenskyin mukaan tilanne alueella on Ukrainan lisäjoukkojen lähettämisen jälkeen hallinnassa, mutta ei vakaa.

Zelenskyin mukaan Ukrainan asevoimat tarvitsisi toisaalta myös lisää väkeä, jotta joukkojen moraalia saataisiin vahvistettua. AFP:n mukaan myöntö on Zelenskyin kohdalla harvinainen.

Monet ukrainalaissotilaista ovat taistelleet yli kaksi vuotta ilman kunnollista taukoa.

Ukraina tarvitsee toistasataa lentokonetta

Ilmatorjunnan osalta Ukrainalla on puolestaan presidenttinsä mukaan noin 25 prosenttia siitä, mitä se tarvitsisi puolustaakseen maataan.

Zelenskyi sanoo maansa tarvitsevan 120–130 nykyaikaista lentokonetta, jotta se voisi estää Venäjän ilmaherruuden ja puolustaa ilmatilaa kolmeasataa venäläiskonetta vastaan.

Zelenskyi kommentoi AFP:lle myös Venäjän sotilaallista kyvykkyyttä suhteessa kahden vuoden takaiseen.

Ukrainalaispresidentin mukaan Venäjä ei olisi esimerkiksi kykeneväinen saavuttamaan Ukrainan pääkaupungin Kiovan laitamia samalla lailla kuin laajan hyökkäyksensä alkuaikoina vuonna 2022.

Presidentin mukaan Venäjällä ei olisi tätä nykyä tarpeeksi joukkoja täysimittaiseen hyökkäykseen Kiovassa.

Zelenskyin mukaan Ukrainan itäosassa sijaitseva Donbasin alue on yleisellä tasolla Venäjän keskeinen päämäärä.

Torjuu Macronin vaateet olympialaistauosta

Zelenskyi myös torjui haastattelun yhteydessä Ranskan presidentti Emmanuel Macronin vaateet taisteluiden taukoamisesta kesällä Pariisin olympialaisten ajaksi. Hän sanoo puhuneensa asiasta Macronin kanssa.

Zelenskyin mukaan tauko taisteluissa voisi auttaa Venäjää liikuttelemaan joukkoja ja kalustoa Ukrainan alueella.

– Kuka voi taata, että Venäjä ei käytä tätä aikaa joukkojensa tuomiseen alueellemme, Zelenskyi kysyi ja korosti, ettei Ukraina luota Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Zelenskyi painotti Ukrainan vastustavan aselepoja, joista hyöty valuu vastustajan pussiin.

Presidentti Putin antoi perjantaina ymmärtää, että Venäjä ei niin ikään tukisi ajatusta olympialaisten aikaisesta aselevosta.

Satelliittikuvat paljastavat Venäjän hävittäjien tuhoutuneen Krimin sotilaslentokentällä 1:00

Satelliittikuvat paljastavat Venäjän hävittäjien tuhoutuneen Krimin sotilaslentokentällä.

 

Lue myös:

    Uusimmat