Yksi kuoli ja seitsemän haavoittui Venäjän ampuessa pelastustyöntekijöitä Hersonissa – MTV:n sotaseuranta 20.6.2023

Ukrainan drone-valiojoukkojen merkittävä isku onnistui yön pimeydessä – video näyttää vaarallisen operaation 3:10
Ukrainan drone-valiojoukkojen merkittävä isku onnistui yön pimeydessä – video näyttää vaarallisen operaation

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 20. kesäkuuta 2023.

  • Ensimmäinen suomalainen on kuollut Ukrainan sodassa 
  • Zelenskyi: Ukrainan vastahyökkäys on käynnissä
  • Tass: Tuhansia ihmisiä evakuoitu Kahovkan padon tuhoutumisen vuoksi
  • Venäläiset sotabloggaajat: Ukraina hyökkää voimakkaasti Zaporizhzhjan alueella
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.55: Yksi kuoli ja seitsemän haavoittui Venäjän ampuessa pelastustyöntekijöitä Hersonissa

The Guardianin mukaan pelastustyöntekijät olivat raivaamassa mutaa tulva-alueella Hersonissa, kertovat Ukrainan viranomaiset.

– Venäjän armeija tulitti Hersonissa pelastustyöntekijöitä, jotka olivat raivaamassa mutaa. Ammuskelun seurauksena yksi valtion pelastuspalvelun työntekijä sai surmansa ja seitsemän muuta työntekijää loukkaantui. Kuusi heistä on vakavassa tilassa; Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak kertoi Telegramissa.

Tietoja ei ole vahvistettu riippumattomasti.

16.36: Venäjän väitteen mukaan Ukraina aikoo hyökätä Krimille ja rajan yli Venäjälle länsiohjuksin

Venäjä väitti tiistaina, että Ukrainan joukot suunnittelevat ohjusiskuja Venäjälle ja Krimin niemimaalle länsimaista saamillaan ohjuksilla.

– Ukrainan armeijan johto aikoo iskeä Himars- ja Storm Shadow -ohjuksilla Venäjälle, Krim mukaan lukien, sanoi puolustusministeri Sergei Shoigu tavatessaan sotilasjohtoa.

Shoigu uhosi, että tällaiset iskut kostetaan välittömästi.

– Näiden ohjusten käyttö erityissotilasoperaation alueen ulkopuolella tarkoittaa Britannian ja Yhdysvaltojen täyttä osallistumista konfliktiin ja tuo mukanaan välittömiä iskuja Ukrainan päätöksentekokeskuksiin, Shoigu jatkoi.

Venäjä on toistuvasti syyttänyt länsimaita siitä, että ne osallistuvat suoraan sotaan Venäjää vastaan aseistaessaan Ukrainaa.

Viime aikoina venäläisiin rajakaupunkeihin ja Krimille on tehty runsaasti lennokkihyökkäyksiä, mutta Ukraina ei ole kertonut olleensa niiden takana.

16.23: Saksan liittokansleri pyytää Kiinaa käyttämään vaikutusvaltaansa sodan päättämiseksi

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on pyytänyt Kiinaa käyttämään vaikutusvaltaansa Venäjää kohtaan, jotta maa lopettaisi hyökkäyssotansa Ukrainassa.

– Nyt on tärkeää välttää konfliktin jäätyminen, Scholz sanoi Kiinan pääministerin Li Qiangin kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa tänään Berliinissä.

– On tärkeää, että Kiina ei edelleenkään lähetä aseita hyökkäjille, Scholz sanoi.

Liittokansleri lisäsi, että ydinaseiden kieltäminen on tärkeää.

Aikaisemmin tänä vuonna länsimaissa heräsi huoli siitä, että Kiina saattaisi tukea Venäjää aseellisesti. Kiina on kuitenkin kieltänyt tämän.

Asiasta kertoo CNN.

15.08: EU:n jäsenmailta halutaan 50 miljardia euroa lisätukea Ukrainalle

EU:n jäsenmailta halutaan 50 miljardia euroa lisää Ukrainan tueksi seuraavan neljän vuoden aikana. Asiasta kertoi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiedotustilaisuudessa.

Rahaa tarvittaisiin myös 15 miljardia maahanmuuttoasian hoitamiseen ja 10 miljardia EU:n kilpailukyvyn tukemiseksi, von der Leyen sanoi.

Kyse on monivuotisen rahoituskeskuksen välitarkastelusta vuosille 2021–2027. Monivuotisella rahoituskehyksellä on tarkoitus varmistaa, että EU:n menot kehittyvät hallitusti käytettävissä olevien varojen mukaan.

Nykyinen kehys sovittiin ennen kuin Venäjä oli laajentanut hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

10.07: Kyiv Independent: Venäjä iski yöllä Ukrainan infrastruktuuriin

Venäjä iski viime yönä ilmateitse Ukrainaan sekä lähelle rintamaa että kauemmas länteen. Lähinnä infrastruktuuria vastaan suunnattuja iskuja raportoitiin idästä Zaporizhzhjasta ja lännestä Lvivistä, uutisoi Kyiv Independent.

Näiden hyökkäysten ei kerrota vaatineen uhreja. Zaporizhzhjan kaupungissa kuului räjähdyksiä kello yhden jälkeen aamuyöllä. Lviviin iskuja tehtiin myöhemmin aamuyöllä.

Lähellä Ukrainan länsirajaa sijaitseva Lvivin alue on suurelta osin säästynyt venäläisten hyökkäyksiltä.

Venäjä on käyttänyt Ukrainaan tehtyihin ilmaiskuihin ohjusten lisäksi lähinnä drooneja eli lennokkeja.

5.40: Zelenskyi: Emme ole menettäneet alueita, vain vapauttaneet niitä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilen illalla pitämässään puheessa, ettei Venäjä ole pystynyt valtaamaan uusia alueita Ukrainassa.

Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot sen sijaan ovat pystyneet valtaamaan takaisin uusia Venäjän miehittämiä alueita.

Ukrainan asevoimien maanantai-iltaisen tilanneraportin mukaan Venäjän hyökkäykset keskittyvät Itä-Ukrainan Donetskin alueelle Lymaniin, Bahmutiin, Avdijivkaan ja Marjinkaan.

Maanantai 19.6.2023

21.44: Ukrainan varapuolustusministeri: Tilanne itärintamalla on vaikea Venäjän lähettäessä lisää joukkoja

The Kyiv Independentin mukaan Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar kertoo Telegramissa Venäjän lähettäväneen lisää joukkoja Ukrainan itärintamalle yrittäessään edetä kohti Lymania ja Kupianskia. 

– Tilanne alueella on vaikea raskaiden taistelujen ja Venäjän tehostuneen pommituksen keskellä, mutta Ukrainan joukot eivät anna vihollisen edetä, Maliar kirjoitti Telegramissa. 

Maliarin mukaan Venäjä yrittää edelleen vallata koko Donetskin ja Luhanskin alueen, joka on tällä hetkellä venäläisjoukkojen tärkein hyökkäyssuunta.

Britannian puolustusministeriö kertoi tänään Venäjän alkaneen siirtää joukkojaan Dnepr-joen itärannalta vahvistamaan Zaporizhzhjan ja Bahmutin alueita. 

19.01: Navalnyi pyrkii kääntämään venäläisiä Ukrainan sotaa vastaan

Vangittu venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi julisti tänään käynnistävänsä kampanjan, jolla hän pyrkii kääntämään venäläisiä Ukrainan sotaa vastaan. 

Navalnyi ilmoitti kampanjasta virallisilla verkkosivuillaan samana päivänä kuin häntä vastaan nostettuja syytteitä äärijärjestön perustamisesta käsiteltiin oikeudessa.

– Tänään alkaa toinen oikeudenkäynti, joka lisää huomattavasti vankeuttani. Haluan kuitenkin käyttää tätä päivää siihen, etten herätä sympatiaa itseäni ja muita poliittisia vankeja kohtaan. Haluan kutsua kaikkia toimimaan ja käyttää tämän päivän ilmoittaakseni uudesta, hyvin tärkeästä hankkeestamme. Suuri agitaatiokoneisto. Totuuskoneisto. Emme vain halua tehdä sitä, vaan teemme sen ehdottomasti, jotta voimme yhdistää voimamme taistelussa Putinin valheita ja Kremlin tekopyhyyttä vastaan, Navalnyi sanoi lausunnon mukaan.

Lausunnon mukaan venäläisiä pyritään kääntämään sotaa vastaan puhelinkyselyillä, pikaviestisovellusten kautta sekä "Kremlin hallitsemissa sosiaalisissa verkostoissa". 

Navalnyi kärsii jo yhteensä yli 11 vuoden vankeustuomioita.

Asiasta kertoo CNN.

Lue myös:

    Uusimmat