ISW: Putin ei ole enää pyhä – Venäjällä sotakommentaattorit kritisoivat ensi kertaa suoraan presidenttiä Kertshinsillan räjähdyksen myötä

Kertshinsalmen sillan räjähdys on venäläisten sotakommentaattorien keskuudessa herättänyt kritiikkiä myös presidentti Vladimir Putinia kohtaan.

Näin ei ole aiemmin tapahtunut, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

260 000 seuraajaa Telegramissa kerännyt sotabloggaaja totesi, että jos Putin ei tee kostotoimia, niin sitä ”erehdytään pitämään presidentin heikkoutena”.

Myös turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajan Dmitri Medvedevin hiljaisuutta kritisoitiin. Medvedev on useaan kertaan uhonnut, että hyökkäys Kertshinsalmen sillalle ylittäisi "punaisen linjan".

41 000 seuraajan sotakommentaattori puolestaan ärähti, että Kreml on tekopyhä pyytäessään ihmisiä Putinin tueksi samaan aikaan kun presidentti ei itse kommentoi merkittäviä tapahtumia, kuten Moskvan uppoamista, vankienvaihtoja tai Harkovan rintaman romahdusta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suositut venäläiset sotakommentaattorit ovat käytännössä kaikki voimakkaan nationalistisia ja tukevat Venäjän sotaa Ukrainassa. Kritiikkiä on herättänyt lähinnä Venäjän tapa käydä sotaa verrattain rajoitetuin joukoin. Kommentaattorit esimerkiksi vaativat liikekannallepanoa jo varhain.

Tähän asti moitteet on suunnattu pääasiassa Venäjän puolustusministeriötä kohtaan.

ISW:n mukaan useat sotakommentaattorit vaativat Venäjää iskemään Ukrainan infrastruktuuria vastaan. Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri arvioi lauantaina Venäjän kostavan sillan räjähdyksen iskemällä siviilikohteisiin, koska sillä ei ole voimia tehdä sitä sotilaskohteita vastaan.

Huomionarvoista ajatushautomon mielestä on, että keskeiset venäläiset kommentaattorit eivät vaatineet taktisten ydinaseiden käyttöä Kertshinsalmen sillan räjähdyksen jälkeen.

Kreml puolestaan todennäköisesti sovittelee entistä innokkaammin syntipukin viittaa puolustusministeriön harteille, arvioi ISW. Tämän tarkoituksena on pitää Putinin kilpi niin puhtaana kuin mahdollista.

Latviasta käsin toimivan venäläisen oppositiomedian Meduzan mukaan Venäjän hallinnosta lähetettiin Venäjän medioille ohjeistus siitä, miten vähätellä Kertshinsalmen sillan räjähdystä. Venäjän suurimmat mediat ovat valtion talutusnuorassa.

ISW pitää mahdollisena, että Kreml määräsi puolustusministeriön olemaan vaitonainen räjähdyksestä.

Pekka Toveri: Kertshinsillan räjähdys on Venäjälle “suuri nöyryytys” 0:48
Pekka Toveri: Kertshinsillan räjähdys on Venäjälle "suuri nöyryytys".

Lue myös:

    Uusimmat