Yhdysvaltojen YK-lähettiläs: Wagner-palkkasotilaat ryöväävät Keski-Afrikkaa rahoittaakseen sotimista

Jopa Putinin Wagner-palkkasotilaiden taistelutahto surkealla tasolla kovasta palkasta huolimatta, CNN-jättiselvitys paljastaa 3:35
Jopa Putinin Wagner-palkkasotilaiden taistelutahto surkealla tasolla kovasta palkasta huolimatta, CNN-jättiselvitys paljastaa

Yhdysvallat syyttää venäläisiä palkkasotilaita keskiafrikkalaisten valtioiden luonnonvarojen ryöväämisestä sodan rahoittamiseksi.

Yhdysvaltojen Yhdistyneiden kansakuntien suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield kertoo Guardianille, että venäläinen Wagner Group -palkkasotilasyhtiö käyttää "vääryydellä hankittuja voittojaan" Venäjän sotakoneen rahoittamiseen Afrikassa, Lähi-Idässä ja Ukrainassa.

– Älkää erehtykö: ihmiset ympäri Afrikkaa maksavat kalliin hinnan Wagner Groupin hyväksikäytöstä ja ihmisoikeusrikkomuksista, Thomas-Greenfield sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Yhdysvaltojen mukaan palkkasotilaat ovat vieneet luonnonvaroja esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa, Malissa ja Sudanissa.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzja ei ilahtunut Thomas-Greenfieldin lausunnosta.

– Tämä paljastaa heidän todelliset suunnitelmat ja tavoitteet, mitä he todella tarvitsevat Afrikan maista, Nebenzja sanoi menemättä enempää yksityiskohtiin.

Palkkasotilaiden taistelutahto rapautuu

Wagner-palkkasotilaiden joukossa on muun muassa Venäjän asevoimien veteraaneja. Wagnerin palkkasotilaita on taistellut Ukrainan lisäksi esimerkiksi Libyassa, Syyriassa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Malissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin varjoissa vaikuttaviksi erikoisjoukoiksi kutsutut Wagner-sotilaat ovat yhä näkyvämmin esillä rintamilla, johon heidät lähetettiin alun perin vain avustamaan näkyviä sotajoukkoja.

Entinen Wagner-komentaja Marat Gabidullin kertoi hiljattain, että tyytymättömyys kasvaa ja taistelutahto heikkenee Wagner-joukkojen keskuudessa.

– Heillä ei ole muuta motivaatiota, vain raha, Gabidullin vakuuttaa.

Uutista päivitetty 9.10. kello 15.18: tarkennettu, että Venäjän YK-lähettiläs piti ikävänä Yhdysvaltain YK-lähettilään lausuntoa, ei Venäjän toimintaa. Aiemmin tekstistä saattoi ymmärtää, että Venäjän YK-lähettiläs olisi kritisoinut itse Venäjän toimia.

Lue myös:

    Uusimmat