ZDNet: ”Windows 10 urkkii tietoja tuhansia kertoja päivässä? Ei pidä paikkaansa”

Arvostettu teknologiasivusto ZDNet on ottanut kantaa Forbesin jutun käynnistämään Windows 10 -urkintakohuun.

Toimittaja Gordon Kelly totesi Forbesin jutussa, että kokeilujen perusteella Windows 10 urkkii tietoja ja ottaa yhteyttä Microsoftin palvelimille tietojen lähettämistä varten tuhansia kertoja päivässä. Kellyn mukaan käyttäjä on asiassa voimaton.

ZDNetin jutussa teknologiakirjoittaja Ed Bott ruoskii rankasti Kellyn esittämiä väitteitä. Hän toteaa jo heti juttunsa otsikossa, että "Windows 10:n yksityisyyttä koskevissa asioissa ei kannata luottaa amatöörien analyyseihin".

Bott luonnehtii Forbesin juttua sensaation hakuiseksi. Bottin mukaan väitteet siitä, että Windows 10 ottaisi yhteyttä Microsoftin palvelimiin tietojen antamista varten tuhansia kertoja päivässä eivät pidä paikkaansa.

-Kaikilla, joilla on edes perustietämys verkkojen toiminnasta pitäisi kavahtaa tätä surkeaa raporttia, kirjoittaa Bott tuohtuneena.

Bott suomii, että Kelly ei ole tehnyt asiasta omia kokeita, vaan luottaa Redditin kaltaisella Voat-keskustelupalstalla tuloksistaan kirjoittaneeseen CheesusCrust -nimimerkkiin.

-Meillähän ei ole mitään tietoa, kuka hän on. Mikään artikkelissa ei viittaa siihen, että Kelly on puhunut herra Crustin kanssa tai kerännyt lisätietoja aiheesta, Bott tuskailee.

Bott toteaa, että käyttöjärjestelmän tekemiä yhteydenottopyyntöjä voi syntyä jo siitä, jos yksi pyyntö ei onnistu ja samaa pyyntöä joudutaan toistamaan.

Monet kokeilussa mainitut yhteydenottopyynnöt ovat Bottin mukaan täysin normaaleja ja ne liittyvät esimerkiksi nettiyhteyden ja reitittimen tarkastukseen, eivätkä suinkaan tietojen luovutukseen Microsoftin palvelimille. 

Yhteydenottoja syntyy myös mm. järjestelmän kellon ajan tarkastuksesta. Bottin mukaan sadat väitetyt yhteydenotot ovat olleet vain koneeseen tulleita tietoja, eli koneesta ei ole lähetetty tietoja muualle.

Kellyn väitettä siitä, että krakkerit voisivat päästä tiedonvaihdon väliin Bott kutsuu sekavaksi.

Bott toteaa, että yhteydenottojen joukossa on varmasti myös tietokoneen käytön telemetriatietoja, joissa Microsoftille ilmoitetaan lähinnä tieto siitä, kun tietokone käynnistyy, onko Windows Defender aktiivisena ja oliko käyttöjärjestelmän asennuksessa ongelmia.

Bott harmittelee, että koko kokeilussa ei oltu tehty kunnollista tietoliikenneanalyysia.

-Kellyn pitäisi kirjoittaa vähemmän ja opetella enemmän. Mutta jotenkin minusta tuntuu, että häntä ei kiinnosta oppiminen, Bott sivaltelee.  

Lue myös:

    Uusimmat