Ystävä: Jyrki Hämäläisen lääkitys oli pahasti pielessä

Jyrki Hämäläinen käytti ennen kuolemaansa yhdeksää eri lääkettä, joiden annosmäärät olivat suuria. Hannu Hietanen ihmetteli ystävänsä lääkitystä ja ryhtyi perehtymään resepteihin jo ennen Hämäläisen poismenoa. Myöhemmin kävi ilmi, että myös asiantuntijat olivat samaa mieltä – Jyrki Hämäläisen lääkitys oli pahasti pielessä.

Hannu Hietanen ja Jyrki Hämäläinen olivat hyviä ystäviä yli kolmekymmentä vuotta ennen Hämäläisen poismenoa. Hietanen seurasi läheltä ystävänsä elämän viimeisiä hetkiä. Ennen kuolemaansa Hämäläinen otti lääkityksensä puheeksi Hietasen kanssa.

– Viikkoa ennen olin Jyrkin kotona ja hän näytti kaikki reseptit minulle. Kirjoitin ylös kaikki lääkkeet ja määrät, Hietanen muistelee.

Hämäläiselle määrätyt lääkeannokset tuntuivat Hietasesta käsittämättömiltä. Kaikkiaan erilaisia päivittäin otettavia lääkkeitä oli yhteensä yhdeksän.

Jälkeenpäin Hietanen veikkaa, että Hämäläinen näytti reseptit ystävälleen, koska oli itse ruvennut pohtimaan omaa lääkitystään.

– Kellot soivat siitäkin, että lääkärit vaihtuivat usein ja hänelle määrättiin vain lisää lääkkeitä, eikä aiemmin määrättyjä lääkkeitä huomioitu.

"Sairaala teki ison virheen"

Hietanen vei ystävänsä Jorvin sairaalaan sunnuntaina, vain kaksi päivää ennen Hämäläisen kuolemaa. Vaikka mies oli sairas, hän oli kuitenkin terveydenhuoltohenkilökunnan mielestä liian hyvissä voimissa, sillä Hämäläinen lähetettiin kotiin maanantaina. Seuraavana päivänä, tiistaina, Hämäläinen menehtyi.

– Se oli sairaalalta iso virhe, että hänet heitettiin ulos.

Myöhemmin Hietanen ryhtyi perehtymään paremmin Hämäläisen lääkemääräyksiin. Mies toimitti listan Iltalehdelle, joka julkaisi Hämäläisen reseptit. Turkulainen lääkehuollon lehtori, näyttötutkintomestari, farmaseutti Alli Puirava tutustui listaan ja lähetti Hämäläisen lähipiirille viestin.

Hietanen kertoo, että Puiravan mukaan "normaali ihminen" ei olisi voinut selvitä pitkään hengissä kyseisellä lääkityksellä. Hietanen ei koonnut turhaan tietoja Hämäläisen resepteistä.

– Jyrkin turha kuolema otti päähän. Ajattelin kuitenkin, että Jyrkiä ei saada takaisin, mutta voi olla muita, jotka voivat välttyä samalta kohtalolta.

* 16.3.2008 Hannu Hietanen vei ystävänsä Jyrki Hämäläisen Jorvin sairaalaan, koska mies oli niin huonossa kunnossa. Hietasen mukaan Hämäläisen olo oli vaikea, mutta miehen mieli oli silti terävä. Hämäläinen epäili, ettei sairaalassa suostuttaisi ottamaan häntä sisään. Hämäläinen koki, ettei häntä otettu vakavasti.

* Vietettyään yhden yön Jorvissa Hämäläinen lähetettiin kotiin, sillä hoitohenkilökunnan mukaan hän oli tarpeeksi hyvässä kunnossa.

* Jyrki Hämäläinen kuoli äkillisesti sairauskohtaukseen 18.3.2008. Hämäläinen siunattiin Espoossa Olarin kirkossa 2.4.2008.

* Hämäläinen oli ollut jo helmikuun lopulla sairaalahoidossa stressin vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja