Yritystukien leikkaukset taas pöydällä – ehdotuksia reilusti yli sovitun 100 miljoonan euron edestä

MTV Uutisten tiedot budjettiriihestä – valtion miljardit menevät jakoon huomisesta alkaen 5:27
Video: Valtiovarainministeriön ehdotus ensi vuoden budjetista julkistettiin elokuussa. Hallituksen budjettiriihi alkaa huomenna 17. syyskuuta.

Yritystukien leikkauksia pohtinut työryhmä on saanut esityksensä valmiiksi. MTV Uutisten tietojen mukaan esityksessä on leikkauksia reilusti yli hallitusohjelmassa sovitun 100 miljoonan euron edestä.

Antti Rinteen (sd.) hallituksen tavoitteena on leikata yritystukia 100 miljoonalla eurolla vuoteen 2023 mennessä.

Hallitusohjelmassa asialle asetettiin työryhmä, jonka tarkoituksena on ollut ehdottaa, mitä tukia tarkalleen ottaen voitaisiin leikata. Ohjelmassa myös todetaan, että mikäli sopuun ei päästä, kaikkia tukia leikataan suhteessa tasaisesti.

MTV Uutisten tietojen mukaan työryhmä on saanut ehdotuksensa valmiiksi. Esitystä käsitellään vielä tänään hallituspuolueiden puheenjohtajaviisikon tapaamisessa. Tämän jälkeen esitys otetaan osaksi koko hallituksen budjettiriihineuvotteluja.

Valtiosihteerien työryhmä on tiettävästi saanut kasaan leikkausehdotuksia reilusti yli sovitun 100 miljoonan euron edestä.

Päästökaupan kompensaatiota korvataan

Raportissa on yritystukien karsimiseen liittyviä ehdotuksia ja erikseen osio siitä, miten epäekologiseksi kritisoitua päästökaupan kompensaatiota voitaisiin korvata.

Sadan miljoonan leikkausten ohella työryhmä on valmistellut ehdotuksia säästökeinoista, jotka voidaan käsitellä myöhemmin hallituskauden aikana.

Esimerkiksi keskustalle herkkä turpeen verotus mainitaan raportissa, mutta itse aiheesta käytäneen keskustelua vasta energiaverotuksen kokonaisuudistusta käsiteltäessä.

Yrittämiseen ja pienteollisuuteen harvaan asutuilla alueilla kannustavasta kuljetustuesta ei MTV Uutisten tietojen mukaan ole mainintaa.

Etenkin ympäristölle haitalliset tuet syynissä

Moni taloustieteilijä katsoo, että valtion jakamia yritystukia olisi syytä leikata, ja kirstulla ovat yrittäneet käydä niin Jyrki Kataisen (kok.) kuin Juha Sipilänkin (kesk.) hallitukset.

Tukien karsiminen on haastavaa, sillä niihin liittyy runsaasti erilaisia poliittisia intressejä. Onko jotakin teollisuudenalaa syytä tukea enemmän kuin toista?

Tämänkertaisessa leikkausehdotuslistassa vaikuttaisi näkyvän Rinteen hallituksen toiveet leikata etenkin ympäristölle haitallisia tukia.

Lue myös:

    Uusimmat