Mainos

Yritykset Venäjän huomautuksista: "Osassa kyse siitä, pestäänkö kädet tässä vai tuolla"

Suomalaisyritysten mukaan Venäjän asettamissa tuontirajoituksissa on enimmäkseen kyse väärinkäsityksistä ja toimintatapojen eroista maiden välillä.

Snellmanin lihajalostamolta kerrotaan, että he ovat saaneet venäjänkielisen paperin, jossa kerrotaan heidän tuotantolaitoksestaan löytyneistä puutteista ja vioista.

Snellmanin toimitusjohtajan Martti Vähäkankaan mukaan osassa huomautuksista kyse oli muun muassa siitä, että tietyt asiat tehdään eri järjestyksessä Venäjällä kuin Suomessa.

- Jos nyt havainnollistetaan, niin kyse on sellaisista asioista kuin pestäänkö kädet tässä vai pestäänkö ne tuolla, pyyhitäänkö jalat tässä vai tuossa. Sitten on tällaisia eläimen tai lihan luokitukseen liittyviä asioita, koska lihasta tulee monenlaisia lajitelmia.

"Venäjän toimintatapa väärä"

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen pitää vääränä Venäjän toimintatapaa, jossa ensin pysäytetään toimitukset ja sitten vasta kerrotaan missä on vika.

- Kyllä ensin pitäisi antaa raportti yrityksille ja sopia mihin mennessä mahdolliset puutteet pitäisi korjata.

Juutisen mukaan Venäjän rajoitukset eivät ole elintarviketeollisuudelle mikään erityisen suuri isku, ainakaan hetkellisesti.

- Tuotantoa voidaan ohjata eri vientikohteisiin ja kotimaahan, tällä tavalla alalta löytyy joustavuutta hyvinkin äkkiä. Mutta totta kai suhteita Venäjän kanssa halutaan ylläpitää ja kehittää, Venäjä on meille tärkein vientimaa.

Snellmanin toimitusjohtajan Martti Vähäkankaan mukaan suomalaisyrityksissä ei voida kuitenkaan tanssia täysin Venäjän pillin mukaan.

- Silloin saatamme rikkoa omia standardejamme. Täytyy katsoa tarkoin, onko siellä sellaisia kohtia joita voimme muuttaa, niin että pysymme kuitenkin omassa normistossamme. Ja jos näistä löytyy ratkaisu, niin sen me sitten teemme.

Vähänkangas toivoo kuitenkin, että asia saataisiin ratkeamaan ministeritasolla.

Venäjä aloittaa suomalaisten liha- ja maitotaloustuotteiden tuontirajoitukset ensi viikon perjantaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.