Yrittäjien luottamus eläkejärjestelmään horjuu – Mikael Pentikäinen kertoo, mitä asialle pitäisi tehdä

2:57
Katso yllä oleva video: Näin Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mielestä yrittäjien eläkejärjestelmää tulisi kehittää!

Yli 40 prosenttia yrittäjistä pitää yrittäjien eläkemaksujärjestelmää YEL:iä epäluotettavana, selviää Suomen yrittäjien teettämässä yrittäjägallupista.

Erityisesti luottamus horjuu nuorilla ja pienituloisilla yrittäjillä.

Järjestelmään luottaa täysin 10 prosenttia ja jokseenkin 25 prosenttia yrittäjistä.

Kyselyyn vastasi 1120 pk-yrityksen edustajaa maaliskuussa.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvelee, että epäluottamuksen taustalla on useita syitä.

– Ensiksi se, että tätä järjestelmää ei riittävästi tunneta. Ja kun ei tunneta, ei luoteta. Sitten toiset pitävät YEL-maksua joko verona tai ajattelevat sitä sijoituksena eivätkä vakuutuksena. Ja sitten monet ajattelevat, että sijoittamalla itse saa kenties paremman turvan vanhuuden varalle.

Pentikäinen pitää tärkeänä, että luottamusta YEL-järjestelmään pystyttäisiin vahvistamaan, mikä vaatii hänen mukaansa monenlaisia toimia.

– Pitää lisätä tietoisuutta YEL-järjestelmästä, että ihmiset muistavat, että siinä ei ole kyse vain eläketurvasta, vaan koko työuran aikaisesta sosiaaliturvasta. Sen lisäksi YEL-järjestelmää pitäisi kehittää niin, että aina kun yrittäjä on ikään kuin pakollinen maksamaan sitä, se toisi ansiosidonnaisen turvan, jolloin se miellettäisiin, että se tuo yrittäjälle rahaa.

Hän myös katsoo, että järjestelmää tulisi yksinkertaistaa.

– Esimerkiksi niin, että siirrytään kuukausikohtaiseen työtuloon nykyisestä vuosikohtaisesta työtulosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja