Young Love

Suomi 2001. Käsikirjoitus ja ohjaus: Arto Lehkamo. Tuotanto: Mainstream Pictures. Kuvaus: Johann Sigfusson. Leikkaus: Tuuli Kuittinen. Musiikki: Aika, Kemopetrol, Paleface, Darude, ym. Pääosissa: Joonas Nordman, Saija Lentonen, Pekka Lukka, Sari Havas, Antti Aro, Anna-Leena Härkönen. Kesto: 78 min.

Kotimainen nuorisoelokuva elää uutta renessanssia, voittaa palkintoja ja tavoittaa yhä laajempia katsojakuntia. Oman kortensa kekoon työntää Arto Lehkamo, joka on aiemmin väsännyt trillereitä (Ristilukki 1993 ja Yöjuna 1996). Mutta olisiko miehen pitänyt pysyä lestissään, sitä joutuu katsoja miettimään hämmentävän Young Loven edessä. Kyseessä on näet harvinaisen suoraviivainen asennekasvatus "söpöön" ja "romanttiseen" nuorisopakettiin käärittynä. Mikä vaarallinen sekoitus.

Elokuva kertoo 13-vuotiaasta Jukasta (Joonas Nordman), joka tähtäilee kuolleen isänsä Pentax-kameralla ympäristöään ja bongaa vastapäisestä talosta rikoksen: kaunista alastonta tyttöä piestään, ja Jukka päättää pelastaa hänet. Tyttö on 19-vuotias Johanna (Saija Lentonen), väkivaltaisen kasvatusisän kanssa elävä lähimarketin kassa, jonka kasvot Jukan mielestä riittävät mallin hommiin. Niinpä ensirakastunut poika alkaa räpsiä tytöstä poseerauskuvia ja tuputtaa niitä mallitoimistoon. Hänen nuoruuden idealisminsa alkaa kuitenkin rapista muotimaailman pinnallisuuden ja elämän varjopuolien kohtaamisen myötä.

Äiti (Sari Havas) on ymmärtämätön työnarkomaani, rakkaus ei saa vastakaikua ison ikäeron takia, ja koulussakin on kummaa - Jukan kuvismaikka Martti (Pekka Lukka) on kyllä mukavan oloinen ja ohjaa häntä valokuvauksen saloihin, mutta ilmassa roikkuu jatkuva kauhu: ope on homo! Voiko pieni Jukka siis uskaltautua mokoman namusedän kanssa pimiöön? Äiti ja kaveritkin homottelee, mutta rohkea Jukka pitää pintansa ja käy ainoana ystävänä sairaalassa, kun vanha hinuri alkaa sitten kuolla AIDSiin. (!!!!!!) Leffan huippukohdassa kirkasotsainen Jukka lukee Raamatusta Paavalin jyrkintä tuomiota miespuolten välisestä riettaudesta ja ansaitusta rangaistuksesta joka siitä seuraa. (!!!!!!) Tämän nuorisoelokuvan raikas "piilo"sanoma siis on: homon sietääkin kuolla syntiensä tähden.

Juurikaan parempi ei ole leffan naiskuva, joka noudattelee murrosikäisiä fantasioita. Johanna on kaunis mutta täysin avuton tyhjäpää ja uhri, josta ei ole mihinkään ennen kuin 13-vuotias poika tulee ja pelastaa. Perinaisellisesti tyttö huolehtii vain ulkonäöstään ("Olenko mä oikeesti sun mielestä kaunis? Vaikka mulla on liian iso peppu ja paksut reidet?"). Pepun lisäksi tiiraillaan tytön tissejä oikein olan takaa, eikä peeping tom -fiiliksiltä voi välttyä.

Tätä elokuvaa tulevat katsomaan lapset ja nuoret 11-vuotiaasta ylöspäin. Osaavatko he tarkastella kriittisesti moisia kieroutuneita malleja? Tänä maailman aikana kristitty Mika Ebeling saa saarnata henkilökohtaista homovihaansa NYT-liitteen aukeamilla ja ohjaaja-käsikirjoittaja Lehkamo isolla kankaalla. Mitä kaikkea nämä herrat saisivatkaan yhdessä aikaan! Sietää miettiä.

Sujuvasti kuvattu ja hieman kikkaillen leikattu elokuva ansaitsee kaksi tähteä mainioiden päänäyttelijöidensä vuoksi. Nuori Joonas Nordman on kerrassaan valloittava pikkuvanhana Jukkana; hänessä on karismaa vaikka muille jakaa ja harvinaislaatuista tajua vivahteille. Yhtä hienoa työtä tekee Saija Lentonen, joka on selvästi liian älykäs taukin Johannan rooliin. Lentosessa yhdistyvät persoonalliset kasvot, herkkyys ja valovoima; häntä tullaan epäilemättä näkemään lisää. Näiden kahden väliset intensiiviset kohtaukset ovat elokuvan parasta antia - mutta olisi nuorille lahjakkuuksille toivonut asiallisempaa debyyttiä!

Young Love varmistaa inhan sanomansa perillemenon huipputrendikkäällä musiikilla. Itse Jaakko Salovaara käy pyöräyttämässä kierroksen Darudea, Paleface rappaa taustalla ja Kemopetrol esiintyy Jukan koulun bileissä. Ettäs kehtaavat.

Teksti: Tuuve Aro
Kuva: Sandrew Metronome

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja