Ympäristötuho minimiin: Asiantuntijan 3 tehovinkkiä ekologisen jalanjäljen pienentämiseen

Näillä asiantuntijan kolmella vinkillä saat oman ekologisen jalanjälkesi kuriin ja kannat samalla kortesi kekoon ympäristötalkoissa.

WWF Suomen ekologista jalanjälkeä tutkivan työryhmän ohjelmapäällikkö Jussi Nikula kertoi MTV3:n Koti-osiolle tehokkaimmat vinkit ekologisen jalanjäljen pienentämiseen.

Yksittäiselle kuluttajalle parhaat jalanjäljenpienennysvinkit kiteytyvät kolmeen perusosioon, joita yhdistelemällä voi päästä hyvin energia- ja kustannustehokkaisiin ja ennen kaikkea ympäristöystävällisiin lopputuloksiin.

1. Asuminen

Paras ratkaisu energiankulutuksen ja lämmityskustannusten minimoimiseen on pitää asunnon neliömäärä maltillisena.

–Kaikki lisätila tuo lisää myös lämmityskustannuksiin ja ekologiseen jalanjälkeen. Ei kannata hamstrata enempää neliöitä kuin todellisuudessa tarvitsee, Nikula muistuttaa.

2. Ruoka

–Tälläkin osa-alueella toimii yksinkertainen vinkki: kasvispainotteinen ruokavalio. Erityisen tehokasta on suosia kulloinkin tarjolla olevia kauden vihanneksia ja marjoja, Nikula kertoo.

Kevät- ja kesäkauden vihanneksia ovat esimerkiksi varhaisperunat, parsa, siitakesienet, mansikat sekä erilaiset kaalit ja tomaatit.

3. Liikkuminen

Nikulan mukaan liikkumisen voi yhdistää helposti asumiseen valitsemalla asuinpaikakseen paikkakunnan, joka mahdollistaa joukkoliikenteen sujuvan käytön.

Myös kevyttä liikennettä ja hyötyliikuntaa olisi hyvä suosia, sillä yksityisautoilu tai lentäminen aiheuttaa huomattavasti enemmän kokoa jalanjäljellesi kuin tervehenkinen reippailu.

Katso myös:

Paula Koski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja