Mainos

Ympäristösatelliitti Aura pääsi vihdoin matkaan

Auran on määrä tutkia mm. yläilmakehän otsonikerrosta. Satelliitissa on mukana hollantilaisten ja suomalaisten yhteistyönä valmistama otsonimittalaite OMI, Ozone Monitoring Instrument.

Ympäristösatelliitti Auran lähtö Vandenbergin tukikohdasta Kaliforniasta on vihdoin onnistunut. Satelliitin laukaisua oli jouduttu lykkäämään neljästi erilaisten teknisten ongelmien vuoksi, mutta tänään lähtö sujui Nasan mukaan ongelmitta.

Auran on määrä tutkia yläilmakehän otsonikerrosta, ilmanlaatua, ilmastonmuutoksia sekä etenkin otsonikerroksessa havaittuja aukkoja. Satelliitissa on mukana hollantilaisten ja suomalaisten yhteistyönä valmistama otsonimittalaite OMI, Ozone Monitoring Instrument.

-Olipa kyse sitten Euroopasta, joka saa saastetta Yhdysvalloista, tai Yhdysvalloista, joka saa saastetta Kiinasta, niin ilmakehä on sama kaikille. Meidän täytyy tutkia sitä globaalisti, sanoi Nasan edustaja Mark Schoebert.

Kolme tonnia painavan Auran on tarkoitus kiertää maapallo noin 14 kertaa vuorokaudessa 700 kilometrin korkeudessa. Sen on määrä jatkaa havaintojen tekoa viiden vuoden ajan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.