Ympäristöministeri: Hallitusohjelmaan kirjattu turpeen polton lopettamisvauhti on liian hidas – "Olisi fiksua edetä nopeammin"

4:13

Hallitus aikoo nostaa lämmityspolttoaineen verotusta 100 miljoonalla eurolla huhtikuun kehysriihessä. Asiasta sovittiin Vuosaaren ilmastokokouksessa helmikuun alussa. Turve kuuluu lämmityspolttoaineiseen.

Hallitusohjelmassa lukee, että ”Turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä”. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) totesi tänään, että tämä tahti on liian hidas.

– Itse näkisin että olisi fiksua vielä nopeammin edetä. Tosiaan siellä hallitusohjelmassa lukee, että vähintään puolitetaan, mutta tiedetään että turpeen poltolla on valtavat päästöt ja se olisi aika helppo keino vähentää meidän päästöjä, Mikkonen toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

Yksi viidesosa energiasektorin päästöistä tulee turpeen poltosta, ja tämä taas on 12% koko Suomen hiilidioksidipäästöistä.

– Olemme nyt huomanneet, kun olemme tehneet näitä suunnitelma eri sektoreilla, että monet muut alat ovat paljon haasteellisimpia, jotta saadaan riittävät päästövähennykset aikaiseksi. Sen takia itse näen, että turpeen polton kannalta tulisi liikkua vielä nopeammin ja tehdä pitkä aikavälin suunnitelma, miten siitä päästään kokonaan eroon.

Yksi hallituksen tärkeimmistä tavoitteista on, että Suomi olisi hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hallitus on ensin asettanut tämän tavoitteen ja vasta sen jälkeen miettinyt miten tavoitteeseen päästään. Mikkonen korostaa, että keinoista toki tehdään vaikutusarvioita ennen kuin tehdään lopullisia päätöksiä.

– Vasta sitten etsitään keinoja ja niistä tehdään toki vaikutusarvioita ennen kuin niistä tehdään päätöksiä, Mikkonen kommentoi.

– Itse ajattelen, että kunnianhimoinen tavoitteemme kirittää meitä toimissamme ja tiedämme että se on mahdollista ja myös mahdollisuus esimerkiksi teollisuudelle ja yrityksille, Mikkonen kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja