Ympäristöluokitus rakennuksille

Rakennusten ympäristöominaisuuksien arviointiin on kehitteillä yleinen luokittelu. Luokituksen perusidea on sama kuin sähkölaitteiden energialuokituksissa. Jääkaapin ostajathan voivat arvioida kaapin energiankulutusominaisuuksia sen mukaan kuuluuko laite A-, B-, C-, D- vai E-luokkaan. Tulevaisuudessa rakennusten ostajat tai tilojen vuokralaiset pystyvät arvioimaan rakennuksen "ympäristöystävällisyyttä" samantyyppisesti.

Suomeen kehitteillä olevan luokituksen taustalla on valtioneuvoston joulukuussa 1998 tekemä ekologisen rakentamisen edistämistä koskeva periaatepäätös, jossa mainitaan eräänä keskeisenä markkinavetoisena kehitystoimenpiteenä rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmän kehittäminen ja käyttöönotto.

Rakennusten ympäristöluokittelu on julkinen ja alan yhteisesti hyväksymä tapa arvioida rakennuksen ympäristöominaisuuksia. Tähän astihan arviointi on ollut ongelmallista sekä rakennusten tuottajille että ostajille. Ekorakentamiseksi on voitu kutsua lähes kaikkea mahdollista, kun käytössä ei ole ollut rakennusten ympäristökuormille asetettuja tavoitteita. Jatkossa kiinteistö- ja rakennusalalla voidaan hyödyntää ympäristöluokittelua sekä tilamarkkinoinnin apuvälineenä että rakennushankkeiden suunnittelutavoitteiden asettamisessa ja suunnitelmien arvioinnissa.

Rakennusten ympäristöarvioinnin ja -luokittelun järjestelmiä on kehitetty ja kehitteillä useissa maissa (mm. Norjassa Ökoprofil i Bygg, Ruotsissa EcoEffect, Iso-Britanniassa BREEAM, Kanadassa BEPAC, USA:ssa LEEDä). Pisimmällä ollaan Englannissa, jossa BREEAM:illa arvioidaan jo 25 prosenttia uusista toimistorakennuksista.

Päävastuu luokituksen rakentamisesta on Motivalla. Taustavoimina toimivat Suomen toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ja ympäristöministeriö. Hanke kuuluu kiinteistö- ja rakennusalan ympäristöohjelmaan ProGresS:iin.

ProGresS-ohjelma käynnistettiin vuonna 1999 edistämään suomalaisen kiinteistö- ja rakennusalan ympäristöosaamista ja kestävää kehitystä. Ohjelma saattaa yhteen kiinteistö- ja rakennusalan edelläkävijät ja luo ilmapiiriä, joka kannustaa ympäristömyötäisen liiketoiminnan kehittämiseen.

ProGresSissa on mukana noin 60 kiinteistö- ja rakennusalan yritystä. Lisäksi siihen osallistuvat alan keskeiset tutkimuslaitokset, järjestöt ja viranomaiset. Ohjelman puitteissa on käynnistetty yli 20 kehityshanketta ja pilottiprojektia. Projekteissa haetaan käytännön työkaluja ja mittareita ympäristökysymysten integroimiseksi yritysten johtamisjärjestelmiin sekä kehittämään ympäristöosaamista tukevia tuotteita ja palveluita.

Lue myös:

    Uusimmat