Yllätysuutinen: Noora Rädystä Kiinan maajoukkueen maalivahtivalmentaja – "Tarjoaa minulle mahdollisuuden antaa vähän takaisin"

1:43
Näin Noora Räty reagoi Pasi Mustosen vastattua Leijonakuningatar-kirjassa esitettyihin väitteisiin

Viime päivinä valokeilassa omaelämäkertansa kautta ollut jääkiekkomaalivahti Noora Räty kertoi perjantaina uudesta pestistä ensi keväälle. Suomalaismaalivahti toimii Kiinan maajoukkueen maalivahtivalmentajana Shenzenissä pelattavissa MM-kisoissa.

Viimeiset viisi vuotta shenzeniläistä Kunlun Red Staria edustanut Räty koki vastapalveluksen vuosien jälkeen luontevaksi.

– He ovat järjestämässä kotikisoja ja kysyivät, olisiko minulla kiinnostusta olla mukana ensi kevään kisoissa, Räty kommentoi MTV Urheilulle.

– Olin että mikä jottei. He ovat kuitenkin tarjonneet minulle viimeisen viiden vuoden aikana niin paljon, tämä tarjoaa minulle mahdollisuuden antaa vähän takaisin ja kasvattaa samalla valmennuspuolen kokemusta. Joukkuevalmentamisen puolelta minulle ei ole sitä vielä kertynyt.

Kiinan naisten maajoukkueen maalivahdit ovat Rädylle tuttuja tämän mentoroitua heitä viimeisten vuosien aikana. Siirtymää hän kuvailee helpoksi.

– Taustaryhmä on länsimaalainen, joten joukkueessa toimitaan länsimaisen toimintatapakulttuurin mukaan. Ei olla kuitenkaan menossa mihinkään sellaiseen kiinalaiseen voima- ja ihmishierarkiaan. Sikäli pystyn lähtemään hyvillä mielin hommaan muutamaksi viikoksi, Rätyi kuvaili.

Pesti Kiinan maajoukkueessa kattaa vain ensi kevään MM-kisat.

Ihmisoikeusrikkomuksistaan tunnetun maan maajoukkueen edustaminen ei muodostunut Rädylle kynnyskysymykseksi. Maalivahti peräänkuuluttaa urheilupäättäjien merkitystä eettisissä kysymyksissä.

– Yksittäisen urheilijan on hankala noita asioita koko ajan miettiä. Minulla on kuitenkin pitkä suhde sen joukkueen (Kunlun Red Star) kanssa, ja olen siellä jo viisi vuotta ollut. Miksi en jatkaisi, kun se on ollut minulle urheilijana hyvä koti näin pitkään.

– Voimme ottaa kantaa, mutta nämä asiat eivät mielestäni ole yksittäisen urheilijan vastuulla. Se on ehkä enemmän lajiorganisaatioiden vastuulla ottaa noihin kantaa. Ja kuten aiemmin sanoin, vaikka se joukkue on kiinalaisten alaisuudessa, se kulttuuri, jota siellä varjellaan, on erittäin länsimaalainen.

Juttua muokattu kello 17.09. Tarkennettu kyseessä olevan Kiinan naisten jääkiekkomaajoukkue.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja