Yllätyspäätös: Suomen kaikkien aikojen golfari Mikko Ilonen lopettaa uransa

14:08
Videolla Mikko Ilonen kertaa kattavasti lopetuspäätöstään.

Suomen menestynein golfari Mikko Ilonen päättää yllättäen ammattilaisuransa. 39-vuotias Ilonen sulatteli asiaa pitkään.

Ilonen päätti viime marraskuussa pelatun World Cup -kilpailun jälkeen pitää taukoa. Lopulta tauko päättää aktiiviuran kilpapelaajana. Syitä lopettamiseen oli monta, niistä osa aukeaa todennäköisesti Iloselle itselleenkin vielä tulevaisuudessa.

– Minulla on ollut kolmisen kuukautta aikaa miettiä sitä asiaa ja olen erittäin positiivinen päätöksestä, jonka olen tehnyt – että se on oikea, ja nimenomaan tähän aikaan juuri oikea ratkaisu, että jään pois omista peleistä ja jatkan elämää. Muuten kyllä golf on mukana, mutta oma peliura saa nyt jäädä, Ilonen kertoo MTV Urheilulle.

Ilosella ja hänen vaimollaan Katilla on kaksi lasta, seitsemänvuotias Eino ja viisivuotias Elma. Lasten kasvaminen vaikutti isolta osalta Ilosen pohdintaan ammattiuran jatkosta.

– Ennen kaikkea se aika, mitä nyt olen viettänyt kotona muutaman kuukauden ja olen nähnyt, miten lapset reagoivat siihen, kun isä on kotona. Aikaisemmin oli helpompaa, kun lapset olivat pienempiä, ja he matkustivat paljon mukana. Nyt alkavat tulla koulut ja muut vastaan, Ilonen pohtii ja jatkaa arkielämän vaikutuksesta pelaamiseen:

– Oma peli jäykistyy. Ei ollut enää niin raikasta se minun oma pelaaminenkaan ja omat olotilat olivat sellaiset, että ehkä minun on aika tehdä jotain muuta kuin pelata sitä peliä, hän kertoo.

Upeat saavutukset ja miljoonien tienestit

Ilonen on pelannut ammattilaisena jo vuodesta 2001 lähtien. Hän voitti vuonna 2000 brittien amatöörimestaruuden ja ammattilaisura alkoi räjähdysmäisesti, kun Ilonen oli maailman vanhimmassa major-turnauksessa British Openissa yhdeksäs. Vuonna 2014 hän oli PGA Championship -turnauksessa seitsemäs ja voitti samana vuonna kaksi kilpailua Euroopan kiertueella.

Ilonen tienasi vuosina 2001-18 Euroopan kiertueelta hulppeat 7,77 miljoonaa euroa palkintorahoja. Lisäksi hän tienasi 25 pelaamassaan PGA-kiertueen turnauksessa lähes puoli miljoonaa dollaria.

Euroopan kiertueella Ilonen pelasi 398 kilpailua ja voitti niistä viisi. Vuoden 2007 voitto Jakartassa oli ensimmäinen suomalaisen voitto Euroopan kiertueella. Samana vuonna hänestä tuli ensimmäinen suomalainen golfin maailmanrankingin sadan parhaan joukossa.

Vuonna 2014 Ilonen voitti Euroopan kiertueen reikäpelimestaruuden ja nousi maailmanlistalla sijalle 37, mikä on korkein suomalaispelaajan sijoitus maailmanlistalla. Se toi hänelle paikan myös The Masters -major-turnaukseen, joten hän on pelannut neljästä majorista kolmessa. Ilonen edusti Suomea vuoden 2016 olympialaisissa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja