Yllätyskäänne Joensuun savannikissamysteerissä: Poliisin takavarikoimat hybridikissat anastettiin eläinhoitolasta, epäiltynä 40-vuotias nainen

Joensuulaisesta lemmikkieläinhoitolasta anastettiin joulukuun alkupuolella kaksi savannah-kissaa, jotka poliisi oli aiemmin ottanut takavarikkoon. Eläimet ovat nyt kateissa.

Joensuun Karsikossa sijaitsevaan hoitolaan murtauduttiin joulukuun 7. ja 8. päivien välisenä yönä. Poliisi kertoo tapauksesta tuoreessa tiedotteessaan.

Murron yhteydessä hoitolasta vietiin kaksi savannah-kissaa. Kissojen sijainnista ei ole poliisin mukaan nyt tietoa.

Savannah-kissa tai savanninkissa on servaalin ja kotikissan risteytys, niin sanottu hybridi, joka elää tyypillisesti pensas- ja ruohomailla Afrikassa.

Savannikissojen maahantuonti, hallussapito, pennuttaminen, myynti ja luontoon päästäminen ovat Suomessa kiellettyjä viidenteen polveen saakka. Näin ollut vuodesta 2016. Viidennestä polvesta eteenpäin risteytykset ovat lain silmissä tavallisia kissoja.

Tässä tapauksessa kissat olivat joensuulaisessa eläinhoitolassa, sillä poliisi oli aiemmin takavarikoinut ne ja luovuttanut ne takavarikon ajaksi hoitoon.

Takavarikkoon eläimet päätyivät, sillä poliisi uskoo, että ne on tuotu Suomeen luvatta. Kyse on vieraslajiksi luokiteltavasta eläimestä.

Kyse on mahdollisesti samoista eläimistä, jotka tallentuivat Joensuun Hammaslahdessa sijaitsevaan riistakameraan viime syyskuussa. 

Epäiltynä nelikymppinen nainen

Eläinhoitolan murrosta epäillään poliisin mukaan noin 40-vuotiasta naista. Käräjäoikeus vangitsi naisen todennäköisin syin rikoksesta epäiltynä 11. joulukuuta, mutta hänet on sittemmin päästetty pois tutkintavankeudesta. Poliisi kuitenkin epäilee naista edelleen rikoksesta.

Poliisi tiedotti savannikissojen salakuljetukseen liittyvästä esitutkinnasta marraskuussa. Tuolloin poliisi kertoi epäilevänsä salakuljetuksesta noin 40-vuotiasta naista.

Poliisin tuoreessa tiedotteessa ei oteta kantaa siihen, epäilläänkö salakuljetuksesta epäiltyä naista nyt myös eläinhoitolaan kohdistuneesta murrosta. Itä-Suomen poliisin viestintäasiantuntija Ilona Reinikainen kertoo MTV Uutisille, ettei poliisi kommentoi asiaa.

Salakuljetuksen osalta asia on syyteharkinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat