Yllättäviä faktoja: Tiesitkö tätä rintaimplanteista?

Rintaimplantit ovat vuosien saatossa yleistyneet hurjasti. Tästä huolimatta on paljon seikkoja, jotka ovat jääneet pimentoon näyttävien mainoskuvien värittämien mielikuvien rinnalla.

Useille rintaimplanttien riskit tulevatkin suurena yllätyksenä, vaikka operaatiot ovat yleistyneet. Suosion kautta implanteista on saanut jäädä joillekin hyvin yksipuolinen kuva, sillä implanttien riskeistä ja negatiivisista puolista puhutaan harvoin. Rintaimplantteihin liittyy todellisuudessa paljon muutakin kuin entisestään pyöristynyt, näyttävä ja muhkea povi, jota kelpaa esitellä kuvissa.

1. Rintaimplantit eivät ole elinikäiset

Rintaimplantit eivät ole elinikäisiä, vaan niitä tulee yksilöstä riippuen vaihtaa tietyin väliajoin. Kukaan ei kuitenkaan kerro leikkauksessa käyneille, missä vaiheessa implantit olisi syytä uusia, vaan rintojen tilannetta tulee seurata itse tai hakeutua oma-aloitteisesti lääkärin puheille. Vain muutamat naiset maailmassa ovat selvinneet 20–30 vuotta uusimatta leikkausta.

2. Operaatiosta voi jäädä pahoja jälkiä

Leikkauksen jälkeen mustelmia ja turvotusta voi olla hyvinkin runsaasti. Näistä suurin osa katoaa tavallisesti parin seuraavan viikon aikana, mutta turvotusta ja mustelmia voi esiintyä rinnan alueella vielä kahdesta neljään kuukautta leikkauksen jälkeenkin. Ennen katoamistaan mustelmat muuttuvat usein kellertäviksi.

3. Prosessi voi tulla kalliiksi

Rintaimplanttien laittaminen voi tulla pitkällä juoksulla hyvin kalliiksi. Rintaimplanttien lopulliset hinnat ovat usein yksilökohtaisia ja saattavat siksi muuttua alustavasti sovitusta hinnasta leikkauksen sujuvuuden ja komplikaatioiden mukaan. Myös jälkikäteen tehtävät korjaukset voivat nostaa implanttien hintaa roimasti.

4. Implantit vaikeuttavat rintasyövän tutkimista

Rintaimplantit vaikeuttavat rintasyövän tutkimista tai toteamista. Silikonia tai suolaliuosta sisältävät implantit vaikeuttavat syöpädiagnoosin tekemistä etenkin mammografiassa. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa 30 prosenttia rintaimplantit ottaneiden naisten rintasyövistä jää löytämättä alkuvaiheessa nimenomaan implanttien vuoksi.

5. Aika tekee tehtävänsä – myös implanteille

Suuret implantit vaativat keholta enemmän kannattelua ja aiheuttavat siksi haasteita siinä vaiheessa, kun ikääntyminen alkaa vaikuttaa kehoon näkyvästi. Mitä suuremmat rintaimplantit ovat, sitä näkyvämmin aika tekee rinnoille tehtävänsä. Mitä suuremmat implantit ovat, sitä enemmän myös rintakudos venyy ja mukautuu, jolloin suuremmat implantit myös roikkuvat ajan kuluessa todennäköisemmin kuin pienet.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Blackdoctor

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja