Elintarvikkeiden makuasiantuntija Danny Hodrien paljasti Daily Telegraph –lehdelle, miksi ruoka maistuu paremmalta ulkona ja miten ihminen voi treenata omia makunystyröitään.
Danny Hodrien on työskennellyt makumaailman parissa jo yli 40 vuotta. Hodrien on muun muassa tehnyt yhteistyötä hammastahnavalmistajien kanssa, sillä tutkimusten mukaan ihmiset valitsevat tahnansa maun eikä niinkään tehokkuuden perusteella. Lisäksi Hodrien on kehitellyt perunalastumakuja sekä suunnittellut ruoka-annoksille tuoksuja kolmen tähden Michelin-kokki Heston Blumenthalin kanssa.
Hodrienin mukaan maistamme kielelellämme makeaa, suolaista, karvasta, hapanta ja umamia, mutta ruoan lopullinen maku kehittyy todellisuudessa nenämme kautta. Kun pureskelemme ruokaa sen molekyylit haihtuvat höyrynä nenäonteloomme. Nämä höyryt yhdistettynä hajuaistiin muodostavat lopullisen maun aromin
– Kun pidät nenästäsi kiinni, huomaat maistavasi ruoan paljon huonommin. Saman ilmiön huomaa flunssaisena nenän ollessa tukossa. Silloin maistaa vain perusmaut ja ruoka maistuu todella tylsältä, Hodrien kertoo.
Tämän ilmiön takia ruoka maistuukin Hodrienin mukaan ulkona paremmalta.
– Mitä korkeammalla olemme, sitä matalampi ilman paine on, jolloin ruoan molekyylit haihtuvat helpommin. Se parantaa ruoan makua ja hajua.
Treenaa makunystyröitäsi
Miten sitten voi parantaa omaa makuaistiaan? Hodrienin mukaan tärkein työkalu on oman makupankin säännöllinen päivittäminen.
– Kuvaile ruokaa, kun maistelet sitä. Maista vaikkapa kahvia, ja kuvaile sen makua ilman, että käytät sanaa kahvi.
Hodrienin mukaan toinen kätevä työkalu makuaistin parantamiseen on erilaiset sokkotestit.
– Tee makutesti sokkona vaikkapa kahdelle eri oliiviöljylle. Tämä korjaa makutuntemustasi aivoissasi.
Myös ruokien haistelu on Hodrienin mukaan hyödyllistä. Kun opettelet erottelmaan erilaiset toisiaan lähellä olevat hajut toisistaan, niin makuaistisikin paranee. Hodrienilta löytyy vinkit myös kotileipureille:
– Kun leivot ja otat leipomuksesi uunista ulos, niin hyvä tuoksu, joka leijailee uunista ulos on todellisuudessa osa leipomuksesi herkullisesta mausta. Makumolekyylit karkaavat höyryn mukana pois. Sekoita siis vanilja tai muu mauste ennen uuniin laittoa rasvaan. Rasvan molekyylit pitävät makuaromisi suojassa, Hodrien neuvoo.
Lähde: Telegraph.co.uk
Petra Kiiski/ MTV3
Uusimmat
-
17:11
Muslimien joukkotuhoamiskirjoituksesta syytteessä oleva Teemu Keskisarjan vieraana eduskunnassa
-
17:10
Venäjä: Meillä on todisteita, että terrori-iskun tekijöillä on yhteyksiä Ukrainaan
-
17:00
Pääsiäisen viettoon lähtijä, tankkaa täällä – bensan hinta torstaina kahden euron molemmin puolin
-
16:42
Olkiluodon kolmosreaktorin vuosihuolto venyy entisestään
-
16:42
Kova ratkaisu: Suomen kärkihyppääjä sivuun mäkimaajoukkueesta
-
16:37
Lakot jatkuvat, vaikka niillä ei ole vaikutusta – "Varmaan tuntuu kuin seinälle puhuisi"
-
16:34
Puola ja Ukraina pääsemässä sopuun maatalouskiistassa: "Olemme ottaneet askeleen eteenpäin"
-
16:30
Ruotsin hovi kommentoi prinsessa Catherinen terveydentilaa
-
16:12
Syyte: Poika tappoi 82-vuotiaan isänsä työntämällä harjanvarren nieluun – määrättiin mielentilatutkimukseen
-
16:07
Aamulehti: Media-alan tutkija selvittää Kuuselan juttujen todenperäisyyttä
-
16:02
Huolettaako bensan loppuminen kesken matkan? Autoliiton Vesalainen suosittelee nyt uudenlaista ajattelutapaa
-
15:59
Järvenpäässä kadonnut mies löytyi
-
15:55
Kalle Rovanperältä ja kumppaneilta huutia FIAlle: "Sydämeeni sattuu"
-
15:17
Sohvaperunat-tähti Teemu Tanner tuomittiin raiskauksesta
-
15:09
Jari-Matti Latvala naulasi Toyotan tavoitteen – vankka viesti kuljettajille: "Se on avainasemassa"
-
14:57
Naisen sänkyynsä teloittanut mies tuomittiin elinkautiseen murhasta – uhri virui kodissaan yli kaksi viikkoa
-
14:50
Kela tarkentanut ohjeistustaan kuurojen kritisoimasta vammaisten tulkkauspalveluista
-
14:46
Liberia-sotarikosjuttu ei jatku korkeimmassa oikeudessa – paljonko syyttömänä istunut sierraleonelaismies saa korvauksia?
-
14:40
Sami Sykön luullaan usein seurustelevan ystäviensä Atte Kilpisen ja Jorma Uotisen kanssa: "Jotkut ovat toivoneetkin sitä"
-
14:17
Liigaviikko: Näin Ilvestä viedään – Petteri Sihvonen ihastui KalPan oveluuteen: "Valtavan hienosti asiat"
-
Lataa lisää