Yllättävät faktat makuaistista

Elintarvikkeiden makuasiantuntija Danny Hodrien paljasti Daily Telegraph –lehdelle, miksi ruoka maistuu paremmalta ulkona ja miten ihminen voi treenata omia makunystyröitään.

Danny Hodrien on työskennellyt makumaailman parissa jo yli 40 vuotta. Hodrien on muun muassa tehnyt yhteistyötä hammastahnavalmistajien kanssa, sillä tutkimusten mukaan ihmiset valitsevat tahnansa maun eikä niinkään tehokkuuden perusteella. Lisäksi Hodrien on kehitellyt perunalastumakuja sekä suunnittellut ruoka-annoksille tuoksuja kolmen tähden Michelin-kokki Heston Blumenthalin kanssa.

Hodrienin mukaan maistamme kielelellämme makeaa, suolaista, karvasta, hapanta ja umamia, mutta ruoan lopullinen maku kehittyy todellisuudessa nenämme kautta. Kun pureskelemme ruokaa sen molekyylit haihtuvat höyrynä nenäonteloomme. Nämä höyryt yhdistettynä hajuaistiin muodostavat lopullisen maun aromin

– Kun pidät nenästäsi kiinni, huomaat maistavasi ruoan paljon huonommin. Saman ilmiön huomaa flunssaisena nenän ollessa tukossa. Silloin maistaa vain perusmaut ja ruoka maistuu todella tylsältä, Hodrien kertoo.

Tämän ilmiön takia ruoka maistuukin Hodrienin mukaan ulkona paremmalta.

– Mitä korkeammalla olemme, sitä matalampi ilman paine on, jolloin ruoan molekyylit haihtuvat helpommin. Se parantaa ruoan makua ja hajua.

Treenaa makunystyröitäsi

Miten sitten voi parantaa omaa makuaistiaan? Hodrienin mukaan tärkein työkalu on oman makupankin säännöllinen päivittäminen.

– Kuvaile ruokaa, kun maistelet sitä. Maista vaikkapa kahvia, ja kuvaile sen makua ilman, että käytät sanaa kahvi.

Hodrienin mukaan toinen kätevä työkalu makuaistin parantamiseen on erilaiset sokkotestit.

– Tee makutesti sokkona vaikkapa kahdelle eri oliiviöljylle. Tämä korjaa makutuntemustasi aivoissasi.

Myös ruokien haistelu on Hodrienin mukaan hyödyllistä. Kun opettelet erottelmaan erilaiset toisiaan lähellä olevat hajut toisistaan, niin makuaistisikin paranee. Hodrienilta löytyy vinkit myös kotileipureille:

– Kun leivot ja otat leipomuksesi uunista ulos, niin hyvä tuoksu, joka leijailee uunista ulos on todellisuudessa osa leipomuksesi herkullisesta mausta. Makumolekyylit karkaavat höyryn mukana pois. Sekoita siis vanilja tai muu mauste ennen uuniin laittoa rasvaan. Rasvan molekyylit pitävät makuaromisi suojassa, Hodrien neuvoo.

Lähde: Telegraph.co.uk

Petra Kiiski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja