Mainos

Yllättävää tietoa Arktikselta – kylmä kesä sai jääpeitteen kasvamaan

Arktisen merialueen jääpeite kasvoi kolmanneksella viileän kesän 2013 jälkeen, BBC uutisoi.

Alun perin Nature Geoscience -julkaisussa uutisoitu tutkimustulos on erityinen aikana, jolloin ilmastonmuutoksen on kerrottu ohentavan jääpeitettä hurjaa vauhtia.

Tutkijoiden mukaan arktisen jääpeitteen kasvu sai alkunsa vuoden 2013 kylmästä kesästä. Kesä 2013 oli kylmin viiteen vuoteen. Jääpeite jatkoi kasvua vielä vuonna 2014, mikä tasoitti aiempien vuosien jääkatoa merkittävästi.  

Mittausten mukaan vuosina 2010-2012 jääpeite arktisella merialueella oheni 14 prosenttia. Kylmä kesä käänsi kuitenkin kurssin, sillä vuonna 2013 jääpeite kasvoi 33 prosenttia. Seuraavana vuonna 2014 jääpeitettä oli yhä neljännes enemmän kuin vuosien 2010-2012 aikana.

Uutta huomiossa on, että kesän lämpötilojen muutoksella näyttää olevan aiempaa merkityksellisempi osuus arktiseen jääpeitteeseen.

Valitettavasti kyse oli kuitenkin vain väliaikaisesta ilmiöstä, sillä viime talvena jääpeite jäi pienemmäksi kuin koskaan 1970-luvulla alkaneiden satellittimittausten aikana. Tutkijoiden mukaan jääpeite arktisella merialueella jatkaa ohenemistaan ilmastonmuutoksen takia.

Arktinen alue on lämmennyt viimeisen 30 vuoden aikana enemmän kuin monet muut alueet maapallolla. Vuodesta 1980 lähtien arktisen alueen jääpeitettä on huvennut jo 40 prosenttia.

 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.