Tutkijat ymmällään Grönlannin ilmiöstä: Näinhän piti käydä vasta 2070-luvun pahimmissa visioissa

1:04
Luonnontieteilijä Attenborough: Ilmastonmuutos voi johtaa sivilisaatioiden romahtamiseen

Jään sulamisen tahti Grönlannissa on yllättänyt tutkijat totaalisesti.

Kuluneen kesän aikana Grönlannin jääpeite on sulanut sellaista tahtia, jota oli pessimistisimmissä ilmastomalleissa ennakoitu tapahtuvan vasta 2070-luvulle tultaessa.

Science Alert kertoo asiasta artikkelissaan, jonka koostamisessa on käytetty useita eri lähteitä. Artikkelin mukaan pelkästään elokuun ensimmäisen päivän aikana Grönlannin jääpeitteestä suli ennätykselliset 12,5 miljardia tonnia jäätä. Jään sulamista alueella on tarkkailtu jo vuodesta 1950 lähtien.

Jäätikön suunnaton sulamistahti viittaa siihen, että Grönlannin jääpeitteen katoaminen on lähestymässä käännekohtaa, josta ei ole enää paluuta entiseen, kirjoittaa Science Alert.

Ikiroudan sulaminen vapauttaa puolestaan voimakkaita kasvihuonepäästöjä. Kasvihuonekaasut lämmittävät maapalloa entisestään, mikä taas kiihdyttää jään sulamista. Samalla meren pinta nousee. Kierre on valmis.

Kuluneen kesän ilmiö saattaa olla jonkinlainen poikkeus Grönlannissa, mutta tutkijoiden mukaan tällaisia sulamisnopeuksia ei olisi silti pitänyt nähdä vielä vuosikymmeniin.

Tutkijoiden mukaan nykyiset ilmastomallit eivät kykene huomioimaan käynnissä olevia merkittäviä prosesseja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja