"Kuinka monta lasta pitää vielä kuolla, että tähän herätään" – huumeet ja väkivaltainen velanperintä myös Lohjan raakojen väkivaltarikosten taustalla

Tällaista on Lohjan raaistuva rikollisuus – kaupunginvaltuutettu huolissaan nuorista, jotka ”leikkivät velanperijöitä” 8:44
Velkoja peritään väkivalloin – katso Rikospaikan raportti Lohjalta.

Lohjalla yli 20 vuotta perhetyöntekijänä työskennellyt kaupunginvaltuutettu Jukka Uhlgren (sit.) maalaa synkän kuvan alueen nuorten ja lasten pahoinvoinnista sekä huumeongelmasta väkivaltarikoksineen. Uhlgrenin mukaan surullisessa tilanteessa pitää toimia nyt eikä viidestoista päivä.

– En tiedä, kuinka monta lasta pitää vielä kuolla, että tähän herätään. Onko se joku lukumäärä lapsia vai se, että kenen lapsi, Uhlgren kysyy Rikospaikan haastattelussa.

Viime aikojen ja viime vuosien uutisotsikot ovat kertoneet Lohjalla tapahtuneista julmista henkirikoksista, niiden yrityksistä ja muista silmittömistä väkivallanteoista sekä huumekaupasta ja siihen kytkeytyvästä velanperinnästä.  

Uhlgrenin mukaan tapaukset ovat entistä vakavampia ja raaempia. 16–19 -vuotiaat pojat uhkailevat perheitä. Poikkeuksetta rikosten taustalla ovat huumeet ja erilaiset päihdecocktailit.

– Sekä tyttöjen että poikien yleinen pahoinvointi on lisääntynyt. Itsensä polttamiset kuumaliimapistoolilla ja viiltelyt, Uhlgren listaa esimerkkeinä.

Katso myös: MTV Uutiset haastatteli nuoria Helsingin yössä: "Tästä on tulossa Amerikka"

MTV Uutiset haastatteli nuoria Helsingin yössä:"Tästä on tulossa Amerikka" 8:05

100 euron velasta voi lähteä henki

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikosylikomisarion Kari Siivon mukaan Lohjalla on viime vuosina ollut yksittäistapauksina julmia väkivaltarikoksia. Piikkiä ylöspäin niiden määrässä ei tilastojen mukaan ole.

Rikoslakirikokset, esimerkiksi pahoinpitelyt ja ryöstöt, jopa vähenivät alueella viime vuonna verrattuna edelliseen vuoteen.

Paraikaa poliisilla on kuitenkin tutkinnassa Lohjan uimahallin lähellä tammikuun lopussa tapahtunut tapon yritys, jossa 26-vuotiasta miestä lyötiin kirveellä keskellä päivää.

Henkirikoksen yrityksen taustalla on poliisin epäilyjen mukaan alle 100 euron velkasumma.

– Mitätöntä asiaa on lähdetty kirveen kanssa selvittämään. Käytetään tällaista selittämätöntä kovaa väkivaltaa, mihin ei mitään järjellistä selitystä löydy eivätkä epäillytkään osaa sitä kertoa, Siivo sanoi Rikospaikan haastattelussa.

Poliisin mukaan kovin rikollisuus Lohjan alueella keskittyy parikymmenpäisen nuoren miehen porukan ympärille. Siihen liittyy huumeita ja muuta rikollisuutta.

Katso videolta Rikospaikan juttu Lohjan väkivallasta sekä Uhlgrenin ja Siivon koko haastattelut.

Rikospaikka keskiviikkoisin MTV3-kanavalla kello kello 22.35. Katso jaksot maksutta mtv-palvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat