Mainos

Ylistaron räjähdevarkaudesta neljän vuoden linnatuomio

Kauhajoen käräjäoikeus tuomitsi Ylistaron suuresta räjähdevarkaudesta syytetyn kauhajokelaismiehen neljäksi vuodeksi vankeuteen. Tuomio annettiin tänään. Käräjäoikeus tuomitsi Juhani Mattilan vankeuteen mm. törkeästä varkaudesta, kolmesta tuhotyön yrityksestä ja kätkemisrikoksesta. Räjähdevarkauden lisäksi Mattilan syyksi luettiin kolme muutakin törkeää varkautta ja sekaantumisen useisiin anastettuihin aseisiin.

Ylistarossa sijaitsevaan Keski-Suomen Räjähde Oy:n varastoon murtauduttiin elokuussa 1997. Sieltä varastettiin liki 1700 kiloa erilaisia räjähteitä. Valtaosa varastetuista räjähteistä löydettiin kätkettyinä metsästä Kauhajoelta seuraavan vuoden keväällä.

Poliisi aloitti aiemmin selvittämättömäksi jääneen jutun tutkinnan uudelleen viime syksynä, kun se sai muun tutkinnan yhteydessä uutta tietoa kyseisestä jutusta. Käräjäoikeus katsoi näytön riittävän siihen, että Mattila oli osallisena räjähdevarastoon tehdyssä varkaudessa. Kotietsinnöissä tuomitun hallusta löytyi anastettua räjähdysainemateriaalia ja räjähdevaraston alueesta piirretty karttaluonnos.

Pian varkauden jälkeen räjähteitä alkoi löytyi teiden varsilta eri puolilta Etelä-Pohjamaata. Räjähteitä löydettiin mm. Valtatie 3:n varrelta Jalasjärveltä vuonna 1998 ja Laihialta vuotta myöhemmin. Käräjäoikeus hylkäsi tältä osin syytteet törkeistä tuhotyön yrityksistä ja tuomitsi miehen kolmesta tuhotyön yrityksestä. Päätöstä perusteltiin räjähteiden räjähdysherkkyydellä ja tuhovoimalla. Käräjäoikeus ei pitänyt räjähdyksen mahdollisuutta kovin suurena edes siinä tapauksessa, että räjähteiden päälle olisi ajettu. Räjähteet eivät ennättäneet aiheuttaa vahinkoja ja poliisi kävi korjaamassa ne talteen.

Tuomitun osuutta räjähteiden levittämiseen selvitettiin mm. käsialanäytteen avulla. Jalasjärveltä bussipysäkiltä löytyneisiin dynamiittipötköihin oli kirjoitettu punaisella tussilla sana "PUM". Kirjoituksen todettiin olevan peräisin samanlaisista tusseista, joita tuomitulta takavarikoitiin. Tarkka motiivi räjähteiden levittämiseen jäi selvittämättä. Käräjäoikeus veti sen johtopäätöksen, että tuomittu halusi tehdä kiusaa viranomaisille ja hän mitä ilmeisemmin halusi myös teolleen suurta julkisuutta.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja