Mainos

Ylistaron kylän opettaja keräsi 80 sotaveteraanin muistot videolle – tapahtumista ei kerrottu edes kotona: "He pelkäsivät, että tulee liian kauheita juttuja"

2:10

Suomessa on tallennettu runsaasti sotaveteraanien tarinoita yksityisten kansalaisten ja kyläyhdistysten voimin. Ylistaron pienessä kylässä Etelä-Pohjanmaalla ennätettiin haastatella liki kahdeksankymmentä veteraania 1990-luvun alussa, kun kertojat olivat vielä elossa ja hyvässä kunnossa. Haastatteluvideot on nyt lahjoitettu Ylistaron kirjastolle.

Kolmekymmentä vuotta sitten Pekka Varismäki päätti kerätä talteen kaikki ylistarolaisten sotaveteraanien ja lottien sotamuistot. Teko oli tärkeä, sillä etenkään miehet eivät olleet kertoneet kotonaan sodan tapahtumista.

– Luulen että he pelkäsivät, että tulee liian kauheita juttuja, veteraaniperinteen kerääjä Pekka Varismäki kommentoi.

Kylän opettajan haastatteluissa rintamalla olleet kertoivat seikkaperäisesti kauhun vuosista.

– Mulla oli monta kertaa sellainen tunne, että tämä mies ei ole nyt tässä. Hän on siirtynyt sinne nuoruuteensa, kun hän on rintamalla.

Hätkähdyttäviä tarinoita

Tarinat ovat hätkähdyttäviä. Muistelmissa Paavo Suutala kertoo pelastuneensa erään lotan avulla ruumiskellarista, jonne hän oli päätynyt jo kuolleeksi luultuna.

– Hän tuli sinne ja hänellä ei ollut mitään merkitystä siitä, että hänen pitäisi mennä kellarin ovea avaamaan, mutta se oli joku tarkoitus siinä, että sieltä joku vielä tuli, Suutala kertoo videolla.

Muistojen taltioija ihmettelee vieläkin rintamalla olleiden antautumista asialleen.

– Siinä unohtui oma turvallisuus, kun oli kysymyksessä isänmaan pelastaminen. Ja ei siinä varmaan nämä soturit ajatelleet näin juhlallisesti, mutta se oli siellä heidän mielessään.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja