Mainos

Yliopiston tutkimushuumevarkaus: "Vastaavaa ei ole aiemmin tapahtunut"

Helsingissä viime viikolla varastetut vaaralliset tutkimushuumeet vietiin Helsingin yliopiston valvotuista ja lukituista tiloista. Helsingin poliisi vahvistaa, että hyvin voimakkaita huumausaineita säilytettiin farmasian tiedekunnan tiloissa Helsingin Viikissä.

Poliisi varoitti jo viime viikolla, että erät vaarallisen voimakasta fentanyyliä, heroiinia, morfiinia, kokaiinia, amfetamiinia ja LSD:tä on varastettu. Poliisi ei tuolloin kertonut, mistä huumeet katosivat. Huumeiden sijainnista yliopistolla uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Poliisista kerrotaan STT:lle, että tapausta tutkitaan törkeänä huumausainerikoksena ja törkeänä varkautena.

Farmasian tiedekunnan varadekaani Pia Vuorela ei osaa sanoa, kuinka monella henkilöllä on ollut pääsy lukittuihin tiloihin tai kuinka moni henkilö on ollut mukana viimeaikaisissa, huumeisiin liittyvissä tutkimuksissa. Sitäkään hän ei tiedä, kuinka yleistä tietoa voimakkaiden tutkimushuumeiden säilytys yliopistolla on.

Vuorela kertoo, että huumeilla on tutkittu erilaisten huumeriippuvuuksien mekanismeja ja pyritty löytämään uusia lääkkeitä erilaisiin aivosairauksiin, esimerkiksi Parkinsonin tautiin. Tutkimuksia on tehty jo useiden vuosien ajan ja niihin on vuosien varrella osallistunut sekä yliopiston henkilökuntaa että opiskelijoita.

Tapahtuma-aika tiedossa 

Voimakkaita huumeita tai niiden kaltaisia yhdisteitä on tutkittu Helsingin yliopistolla jo yli 40 vuoden ajan. Vuorelan tietojen mukaan vastaavaa varkautta ei ole aiemmin tapahtunut. Varadekaani ei lähde arvioimaan, onko varkauden tekijä yliopiston työntekijä, opiskelija vai joku ulkopuolinen. 

– Henkilökunta huomasi aineiden puuttumisen. Varkauden tapahtuma-aika on tiedossa, mutta tutkinnan takia en saa sitä kertoa. Valvontakamerat ovat talossa (josta huumeet vietiin) sisääntuloissa.

Vuorela ei poliisitutkintaan vedoten kommentoi sitä, onko myös aineiden säilytystiloissa valvontakameroita tai jotain muuta erityisvalvontaa.

Viikin kampuksella sattui maaliskuussa kuolemantapaus, kun Helsingin yliopiston tutkija sai surmansa käsitellessään kemikaaleja biotekniikan instituutissa. Vuorela sanoo, että tapaus ei liittynyt millään tavalla huumausaineisiin tai aineiden tutkimukseen. Poliisi tutkii kuolemaa normaalina kuolemansyyntutkintana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.