Mainos

Ylilääkäri hoivamitoituksesta: Jos suositus toteutuu, 75 prosenttia vanhuksista jää vaille riittävää hoivaa

Hallitus aikoo heikentää vanhainkotien ja palveluasumisen hoitajamitoitusta 0,4:ään. Tämä tarkoittaa, että kymmentä hoidettavaa ikäihmistä kohden riittäisi neljä hoivatyöntekijää nykyisen viiden sijasta. Helsingin kaupungin johdosta muistutetaan, että jos suosituksesta tulee normi, valtaosa asukkaista jää vaille riittävää henkilökuntaa.

Vantaan vanhuspalveluiden johtaja Timo Aronkytö kertoi MTV Uutisille, että 0,4:n suosituksesta tulisi yleisesti käytetty normi vanhushoivassa. Mitä tästä seuraisi?

– Jos pitkäaikaisosastoilla ja -asumisessa 0,4:n mitoituksesta tulisi normi, se tarkoittaa sitä, että noin 75 prosentilla asiakkaista tai asukkaista on liian vähän avustavaa henkilökuntaa päivittäisissä toiminnoissa ja lääketieteellisissä asioissa, kertoo Helsingin sosiaali- ja terveysviraston ylilääkäri Harriet Finne-Soveri

Säästöjä vai lisäkustannuksia?

Henkilöstömitoituksen heikentäminen on osa hallituksen säästölistaa. Se ei kuitenkaan välttämättä säästä, vaan voi jopa lisätä kustannuksia.

– Liian vähäinen henkilöstömitoitus voi johtaa siihen, että itse asiassa säästöjen sijasta saadaankin lisää kustannuksia sen takia, että asiakkaiden tarpeisiin ei pystytä vastaamaan siellä, missä asiakas on, vaan joudutaan turvautumaan päivystykseen ja sairaalahoitoihin.

Finne-Soveri on kuitenkin toiveikas. 

– Jos uudesta suosituksesta tulee pohja sille, että vähimmäismitoituksen päälle, tarpeen mukaan, räätälöidään lisäpalikoita, silloin saatamme olla jopa paremmalla tiellä kuin tällä hetkellä.

Ylilääkärin perusviesti säästöpäätöksiä tekeville on selkeä.

– Jos asiakkaille annetaan se, mitä he tarvitsevat siellä missä he ovat, päästään kaikkein halvimmalla. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.