Yli viikko sitten Helsingissä kadonnut mies on löydetty kuolleena – Omaisten suru: Miksi etsinnät aloitettiin niin viiveellä?

MTV Uutisten tietojen mukaan yli viikko sitten kadonnut mies on löydetty kuolleena. Omaiset ovat närkästyneitä poliisin hitaaseen toimintaan.

Mies katosi yli viikko sitten lauantaiyönä 29. joulukuuta Helsingissä. Hän oli viettämässä iltaa ystäviensä kanssa Kaarle XII -ravintolassa, josta poistui yöllä kahden jälkeen.

MTV Uutisten tietojen mukaan mies on löydetty tänään menehtyneenä.  

Etsinnät eivät käynnistyneet heti

Miehen omaiset ovat olleet närkästyneitä poliisin toimintaan tutkinnan aikana. 

Kun mies ei ilmaantunut kotiinsa koko sunnuntaipäivänä, omaiset soittivat poliisille, josta ohjeistettiin olemaan yhteydessä uudelleen, kun katoamisesta on kulunut aikaa 24 tuntia. 

Katoamisilmoitus tehtiin heti maanantaiaamuna. Omaisten mukaan vasta keskiviikkona poliisi ryhtyi toimiin tutkinnan edistämiseksi.

Rikoskomisario Teemu Kruskopfin mukaan kyseinen katoamistapaus ei edennyt poikkeuksellisen hitaasti. 

– Omaisten hätä on tietysti suuri tällaisissa tapauksissa, mutta meillä poliisilla on tietty tapa, kuinka tällaisissa tilanteissa edetään. Jokainen tapaus on yksilöllinen. 

Näin asiat etenivät

Omaiset aloittivat oman selvitystyön heti. Poliisille ilmoittamisen jälkeen he soittivat taksiyhtiöille vihjeiden toivossa.

Byrokratia kuitenkin laittoi omille etsinnöille pisteen. Taksiyhtiöiltä omaisten mukaan kerrottiin, että poliisin tulee tehdä asiasta tutkintapyyntö ennen kuin asiaa selvitetään.

Keskiviikkona poliisikin alkoi toimiin. Omaisten mukaan ravintolan valvontakameroihin poliisi pääsi kuitenkin käsiksi vasta torstaina, sillä se joutui odottamaan ravintolan aukeamista torstai-iltaan asti. 

Kruskopf ei kerro tarkemmin tutkinnan etenemistä. Hän kuitenkin kommentoi yleisesti valvontakameramateriaalien saamisen haasteita.

Kruskopfin mukaan, kun poliisi aikoo tutkia valvontakameramateriaaleja, ottaa poliisi ensin yhteyttä tahoon, joka kamerat omistaa. 

– Siinä menee oma aikansa, kun selvitetään, kuka valvontakameroita hallinnoi. Sen jälkeen pitää saada kiinni se, kuka laitteita osaa käyttää.

Poliisi julkaisi tämän viikon maanantaina miehen katoamisilmoituksen ja tänään MTV Uutiset saivat tiedon miehen löytyneen kuolleena.

Poliisihallitukselle sekä sisäministeriöön on tehty kantelu poliisin toiminnasta tässä katoamistapauksessa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat