Yli sata petolintua kantaa satelliittilähetintä - "Olemme saaneet paljon uutta ja yllättävää tietoa"

Yli sadalla petolinnulla on parhaillaan satelliittilähetin, joka välittää tietoa linnun liikkeistä. Seurannan kohteena on kalasääskiä, merikotkia, mehiläishaukkoja ja huuhkajia. Ensimmäiset satelliittilähettimet sijoitettiin kalasääskien selkään 2 000 -luvun alussa.

Lähettimet ovat välittäneet vuosien mittaan paljon uutta tietoa.

 – On paljon tietoa, jota emme muuten saisi. Esimerkiksi muuttoreiteistä ei muuten tiedettäisi. Rengaslöydöistä saadaan jonkin verran tietoa lintujen liikkeistä, mutta se on satunnaisempaa ja hitaampaa, kertoo Luonnontieteellisessä keskusmusmuseossa satelliittiseurantoja koordinoiva intendentti Jari Valkama.

Ehkä kiinnostavimpana lähettimien avulla saatuna tietona Valkama pitää sitä, että naaras- ja koiraslinnut muuttavat eri reittejä. Ne muuttavat itsenäisesti ilman kumppaniaan ja jälkeläisiään.

– Koiraat ja naaraat muuttavat eri reittejä. Ne viettävät yhdessä vain pesimäajan ja muuttavat omia reittejään. Yleensä naaras lähtee muuttomatkalle hieman koirasta aiemmin. Poikaset muuttavat viimeisenä ja nekin yksin ja omia reittejään.

Muuttomatkalla lukemattomia vaaroja

Aikuisilla linnuilla on omat vakiintuneet muuttoreittinsä, mutta nuoret linnutkin tuntuvat tietävän, mihin niiden pitää muuttaa.

– Nuorilla linnuilla muuttotieto on perimässä. Niillä on jonkinlainen "ennakko-ohjelma". Ne hyödyntävät maan magneettikenttää suunnistuksessa eli niillä on jonkinlainen magneettiaisti, kuvailee Jari Valkama.

Lintujen muuttomatkat saattavat olla pitkiä ja muuttovauhti kova. Esimerkiksi Suomen ensimmäisiin satelliittilintuihin kuulunut kalasääski Harri pesi vuosituhannen alussa Utsjoella ja talvehti Afrikan eteläkärjessä. Yli 12 500 kilometrin muuttomatkan uroslintu taittoi lepopäivät mukaan laskettuna alle kahdessa kuukaudessa.

– Keväällä matka taittuu yleensä aina hiukan syysmuuttoa nopeammin, kun linnuilla on kiire pesintäpaikoille. Nopeimmat matkaajat löytyvät kuitenkin kahlaajista, ja esimerkiksi punakuiri voi lentää päivässä jopa tuhat kilometriä, huomauttaa Valkama.

Lähettimien avulla tietoa saadaan myös muuttajien kohtaamista vaaroista. Seuranta paljasti muun muassa sen, että kalasääski Helena ammuttiin ukrainalaiselle kalankasvattamolle elokuussa.

– Metsästys erityisesti Välimeren alueella on suuri uhka linnuille. Saharan ylityskin on monelle linnulle kohtalokas, mainitsee Valkama.


Paikantimet tulevat kalliiksi

Lähettimien toivotaan tuovan uutta tietoa poikasista.

– Meiltä puuttuu paljon tietoa nuorista linnuista. Haluaisimme esimerkiksi tietää, moniko selviää pesimäikään asti, toivoo Valkama.

Satelliittilähettimet maksavat 500 - 3 000 euroa kappaleelta. Sen lisäksi niiden välittämät paikannustiedot ovat maksullisia, jos ne tulevat puhelinverkon välityksellä.

– Haluaisimme asentaa lisääkin lähettimiä, mutta se vaatisi lisää rahoittajia. Nyt saamme tukea useilta eri säätiöiltä ja yksityishenkilöiltä, sanoo Valkama.

Aurinkopaneeleilla toimivat lähettimet välittävät tietoa noin 3-5 vuotta. Lähettimistä ei ole haittaa linnuille.

– Lähettimen painon pitää olla alle kolme prosenttia linnun painosta. Yksikään lintu ei tiettävästi ole kuollut satelliittipaikantimen takia, huomauttaa Valkama.


Täältä saat lisää tietoa satelliittilinnuista.

 

Lue myös:

    Uusimmat