Yli miljardi euroa vuodessa – Veikkausvoittovaroista avustuksia saavat järjestöt toivovat rahoituksensa turvaamista

1:33
Veikkauksen voitoista jaetaan vuosittain yli miljardi euroa eri alojen järjestöille.

Veikkauksen edunsaajat toivovat, että heidän rahoituksensa turvattaisiin, vaikka Veikkauksen tulos heikkenisi. Veikkaus kertoi eilen uudistuksista, joiden seurauksena peliyhtiön tulos pienenee noin 200 miljoonalla eurolla vuodessa. Veikkauksen voitoista jaetaan vuosittain yli miljardi euroa eri alojen järjestöille. Avustuskohteita on tuhansia.

Veikkaus kertoi eilen useista muutoksista toimintaansa: rahapeliautomaattien määrää vähennetään, pelaajien tunnistautuminen tulee pakolliseksi ja markkinointia karsitaan. Muutosten myötä Veikkauksen tulos heikkenee noin 200 miljoonalla eurolla vuodessa.

Vielä ei tiedetä, mistä miljoonat ovat pois: Veikkauksen omasta toiminnasta vai tuhansilta edunsaajilta.

Puolet kulttuurin ja taiteen rahoituksesta Veikkaukselta

Veikkauksen voitoista jaetaan vuosittain yli miljardi euroa eri aloille. Avustuksia saavat muun muassa urheilun, tieteen ja sosiaalialan järjestöt.

Kulttuurin ja taiteen perusrahoituksesta noin puolet tulee veikkausvoittovaroista.

– Kyllä sillä on iso merkitys. Niin kuin muissakin opetus- ja kulttuuriministeriön kohteissa, ihan lakisääteisiä palveluja rahoitetaan tällä hetkellä myös rahapelitoiminnan tuotoilla, sanoo Veikkauksen edunvälittäjien verkoston puheenjohtaja Rosa Meriläinen.

Avustusten pieneneminen vaarantaisi toiminnan

Mielenterveystyötä tekevä Mieli ry saa kaksi kolmasosaa rahoituksestaan veikkausvoittovaroista, reilut kuusi miljoonaa euroa vuodessa. Jos rahoitus pienenisi, se vaikuttaisi järjestön toimintaan välittömästi.

– Joko se merkitsisi juustohöylää - valtakunnallinen kriisipuhelin ei enää vastaisi 50 000 kertaa joka vuosi vaan vähemmän - tai meidän pitäisi rajata jotain toimintaa kokonaan pois, pohtii Suomen Mielenterveys Mieli ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Hallitusohjelmassa luvataan kompensaatioita

Järjestöissä uskotaan ainakin toistaiseksi, että niiden toiminta turvataan, vaikka Veikkauksen voitot pienenisivät.

- Hallitusohjelmassa on kirjattu, että kun Veikkauksen vastuullisuuden parantamisen seurauksena rahapelihaittoja torjutaan - mikä on hyvä - ja tuotot mahdollisesti laskevat, ne kompensoidaan. Yksikään poliitikko ei ole sanonut, että olisi tarkoitus leikata tieteeltä, taiteelta, liikunnasta, nuorisotyöstä tai sosiaali- ja terveysjärjestöiltä. Tämmöisiä leikkauslistoja ei ole esitetty, huomauttaa Meriläinen.

- Jos ajatellaan, että pelihaittojen ehkäisemiseksi tehtävät toimet olisivat pois tästä työstä, niin yhteiskunnan kokonaisetu tässä on pikemminkin miinusmerkkinen. Haluaisin ajatella, että mielenterveys on sellainen teema, joka nähdään yhteiskunnassa tällä hetkellä tärkeäksi. Uskon, että se rahoitus jollakin tavalla järjestyy, toteaa Aalto-Matturi.

Vastuuministeri kommentoi alkuviikosta

Yksi mahdollisuus olisi rahoittaa järjestöjä suoraan valtion budjetista. Se ei ole Sari Aalto-Matturin mielestä toivottava ratkaisu.

- Ajattelen, että jos järjestöjen rahat siirrettäisiin valtion budjettiin, niin meistä käytännössä tulisi hallitusohjelman toteuttajia. Se olisi sekä ideologisesti että käytännössä erittäin iso muutos. Kansalaisyhteiskunnan pitäisi lähtökohtaisesti olla riippumaton poliittisen päätöksentekijän ohjauksesta, linjaa Aalto-Matturi.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (SDP) on parhaillaan lomalla Espanjassa. Hän kommentoi Veikkauksen esittämiä uudistuksia ja niiden vaikutuksia alkuviikosta.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja