Mainos

Yli 8000 maasalamaa on räiskynyt tänään Suomessa – Itä-Suomessa saatiin halkaisijaltaan jopa kaksisenttisiä rakeita, voimakkaat ukkoset jatkuvat

Suomessa on tänään havaittu yli 8 000 maasalamaa, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anja Häkkinen puoli kuuden aikaan illalla.

Ukkosia on saatu tänään Häkkisen mukaan laajalti Suomessa. Salamointi on ollut kovaa tai jopa rajua Keski-Suomesta Pohjois-Pohjanmaalle ja paikoin myös Pohjois-Lapissa Muonion tienoilla.

– Poutainen alue on ollut Salpausselän eteläpuolella ja Lounais-Lapista Keski-Lappiin, Häkkinen kertoo.

Etelä-Savon pelastuslaitos kertoi, että ukkoset ovat aiheuttaneet muutamia tehtäviä Etelä-Savon alueella. Tehtävät ovat olleet muun muassa pieniä maastopaloja ja puunraivauksia Mikkelissä, Joroisissa ja Heinävedellä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Itä-Suomessa Joroisten ja Varkauden välillä sekä Kesälahden tienoilla on saatu tänään melko voimakkaita raekuuroja. Rakeet ovat olleet halkaisijaltaan 1,5–2 senttiä.

Lämpötilat pyörineet 30 asteessa

Lämpötilat ovat tänään pyörineet isossa osassa maata 30 asteen tuntumassa. Päivystävän meteorologi Häkkisen mukaan Jämsässä mitattiin tänään 30,6 astetta, Lammilla 30,4, Lahdessa 30,3 ja esimerkiksi Heinolassa ja Vesannolla 30,1. Inarissa lämpötila kohosi 28,8 asteeseen.

Ukkoset jatkuvat taas sunnuntaina osassa maata, ja sää viilenee tuntuvasti. Häkkisen mukaan sunnuntaiaamuna ja -aamupäivällä ukkoset ovat mahdollisia maan etelä- ja länsiosassa ja iltapäivällä maan itä- ja pohjoisosassa.

– Lännestä tulee kuivempaa ilmaa maan etelä- ja länsiosaan, Häkkinen sanoo.

Sunnuntaina lämpötilojen ennustetaan pyörivän laajalti 20 asteen vaiheilla maan etelä- ja länsiosassa. Idässä ja mahdollisesti Etelä-Lapissakin voidaan päästä vielä hellelukemiin ennen iltapäivän ukkosia.

Lauantaina iltapäivällä päivitetyn varoituskartan mukaan ukkoset voivat olla jopa rajuja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sunnuntaina. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan lisäksi Pohjois-Karjalaan on annettu myös sadevaroitus, jolloin herkimmin tulvivat alikulut ja painanteet voivat tulvia taajama-alueilla 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja