Yli 300 saman sairaalan työntekijällä koronatartunta Ruotsin Uppsalassa: "Emme tiedä, miten tartunta on päässyt kulkeutumaan ja leviämään"

THL pitää ruotsalaismatkailijoiden päästämistä Suomeen erityisen riskialttiina – mitä tästä ajatellaan Tukholmassa? 7:23
THL pitää ruotsalaismatkailijoiden päästämistä Suomeen erityisen riskialttiina – mitä tästä ajatellaan Tukholmassa?

Koronavirus on päässyt leviämään valtoimenaan työntekijöiden keskuudessa Uppsalan yliopistollisessa sairaalassa.

SVT:n mukaan tuoreimpien tietojen mukaan koronatartunta on todettu ainakin 338 sairaalan työntekijällä. Määrä vastaa 14 prosenttia kaikista testatuista henkilöistä ja viittä prosenttia koko yliopistollisen sairaalan hoitohenkilöstöstä.

Tartuntojen valtava leviäminen on vaikuttanut jo viiden osaston toimintaan. Ne ovat päivystys, keuho- ja synnytysosasto sekä kaksi geriatrian osastoa.

– Emme tiedä, miten tartunta on päässyt kulkeutumaan ja leviämään täällä, sairaalaan apulaisjohtaja Mikael Köhler toteaa.

Sairaalan johtoa kritisoidaan nyt ankarasti siitä, kuinka heikosti koronasuojautumista on hoidettu.

Ammattiliiton mukaan sairaalassa ei nostettu ajoissa suojavarusteiden vaatimuksia ja kunnollisia suojaimia olisi pitänyt käyttää alusta asti.

– Ohjeita olisi pitänyt tiukentaa, ja visiireitä ja suusuojaimia olisi pitänyt käyttää kaikessa potilaisiin liittyvässä työssä, ammattiliitto Sacon Knut Bodin sanoo SVT:lle.

Tavallisilla osastoilla työskennellessä on suurempi riski saada koronatartunta, koska koronaosastoilla tiedetään jo tartunnoista ja suojautuminen on ihan toisella tasolla.

Suojavisiirit otettiin Uppsalan alueella käyttöön vasta pari viikkoa sitten.

– Uutta tietoa on tullut ajan myötä, Köhler toteaa.

– Nyt olemme ottaneet käyttöön rutiinit visiirien käyttöön potilaisiin liittyvässä työssä.

Lue myös:

    Uusimmat