Yli 200 lajia havaittiin – Lintutornit kilpailivat havaintojen määrässä Tornien taisto -tapahtumassa

Lintutornit kilpailivat lintuhavaintojen määrässä Tornien taisto -tapahtumassa 1:34
Lintutornit kilpailivat lintuhavaintojen määrässä Tornien taisto -tapahtumassa – tältä se näytti.

Yli 300 lintutornia eri puolilta Suomea osallistui tänään Tornien taistoon. 27. kertaa järjestetyssä kilpailussa joukkueet pyrkivät näkemään tai kuulemaan mahdollisimman monta eri lintulajia kahdeksan tunnin aikana. Parhaissa torneissa havaittiin tänään yli sata lajia. Vaikka kilpailu on leikkimielinen, taistelu voitosta oli kovaa.

Suomen lintutorneissa oli tänään vilskettä. Aamuviidestä alkaen kahdeksan tunnin ajan yli 300 lintutornissa tunnistettiin kilpaa lajeja.

– Aamulla niityllä oli kattohaikara paikallisena. Saatiin ihailla sitä rauhassa. Ristisorsa on täällä harvinainen laji ja nokkavarpunen lenteli tuossa edestakaisin, listaa BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa aamun kiinnostavimpia havaintoja.

"Kisa on leikkimielinen, mutta vakavasti otetaan"

Päivän harvinaisin lintu, pikkukotka, nähtiin Hangossa.

Vaikka kisa on leikkimielinen, ainakin Helsingin Viikissä kilpailtiin tosissaan. BirdLifen joukkueella oli voitto puolustettavanaan. Nyt joukkue havaitsi 90 lajia.

– Ei tämä varsinainen romahdus ole, mutta nyt ei mennä voittotahtiakaan. Ei me pärjätä tänään, se on selvää, arvioi Pertti Uusivuori.

– Tämä on hyvä vuodenaika, jolloin näkee paljon lintuja ja sitten on tietty mielenkiinto tässä taistossa. Leikkimielinenhän tämä on, mutta vakavasti otetaan lajien laskeminen, katsominen ja etsiminen, toteaa Karno Mikkola.

"Pohjoisessa on vielä täysi talvi"

Viereisellä lintulavalla päästiin 94 lajiin.

– Kilpailu on leikkimielinen, mutta meillä on hyvät lintumiehet tässä. Ehkä se auttaa ja tuuri, uskoo Juha Sola.

Pohjoisessa Suomessa jouduttiin tyytymään pariinkymmeneen lintulajiin, mutta rannikolla päästiin yli sataan lajiin.

– On se vähän epäreilua. Pohjoisessa on vielä täysi talvi, mutta siellä mennään tilanteen mukaan. Kilpaillaan itseä vastaan ja aikaisempien vuosien tuloksia vastaan, sanoo Arkiomaa.

Havaintoja yli 200 lintulajista

Kaikkiaan torneissa tehtiin havaintoja yli 200 lintulajista. Yleisimmät havainnot olivat västäräkki, sinisorsa, varis ja kalalokki.

– Tämä on perinne, johon on ollut kiva osallistua ja lintuharrastajat ympäri Suomea osallistuu, niin on kiva olla mukana itsekin, vastaa Heidi Björklund kysymykseen, mikä saa nousemaan aamuviideltä lintutorniin.

Lintuharrastus onkin aamuvirkkujen laji.

– Jos meinaa lintuja nähdä, pitää olla aamulla liikenteessä. Auringonnoususta aamuyhdeksään tai kymmeneen saakka linnut ovat aktiivisimmillaan. Silloin niitä näkee parhaiten, perustelee Arkiomaa.

Voittajajoukkue havaitsi 113 lajia

Voitto meni Virolahdelle Talniemen lintulavalle, jossa havaittiin 113 lajia. Voittajajoukkue oli Arktika-päivät. Hakalanniemen lintutornissa Viikissä kilpailleen BirdLife Suomen joukkueen sijoitus oli 28. ja Hakalanniemen lintulavan Nuijamiehet-joukkueen 18.

Tornikisa käytiin tänään samaan aikaan myös Ruotsissa ja Tanskassa. Ruotsissa kisaan osallistui noin 80 tornia, ja eniten lajeja,109, havaittiin Gotlannissa. Tanskassa kisattiin 16 tornissa eikä sadan lajin rajaa rikottu.

Lue myös:

    Uusimmat