Yli 2 miljoonan euron yllätyslasku uhkaa kadottaa Kyyjärven kokonaan kuntakartalta – päättäjät käärmeissään: "Laki velvoitti tähän"

Laajakaistayhtiön miljoonalasku uhkaa hävittää Kyyjärven kuntakartalta  – MTV kertoo pikkupitäjän epäonnisen taloustarinan 5:07
Laajakaistayhtiön miljoonalasku uhkaa hävittää Kyyjärven kuntakartalta – MTV kertoo pikkupitäjän epäonnisen taloustarinan.

Keskisuomalainen Kyyjärven kunta on 1 300 asukkaan pikkupitäjä. Laajakaistafirmassa mukana oleminen on käymässä niin kalliiksi, että Kyyjärvi katoaa todennäköisesti nyt kokonaan kuntakartalta. 

Laajakaistayhtiö Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n syvät talousvaikeudet ovat niittamassa Kyyjärven kohtalon. Kyyjärvi on ollut jo valmiiksi kriisikunta, joten Verkkoholdingin hakeutuminen yrityssaneeraukseen tietää todella suurta menoerää pitäjälle.

Kymmenen keskisuomalaisen kunnan omistaman yhtiön velkasaneeraus tietää kokonaisuutena 28 miljoonan euron laskua, josta Kyyjärven osuus on 2,3 miljoonaa.

Takausriski näyttää toteutuvan

Yksi miljoonalaskua nyt huuli pyöreänä katsovista on kunnanvaltuuston puheenjohtaja Antti Tuukkanen (kesk.). Hän tosin itse istuu myös Verkkoholdingin hallituksessa jäsenenä.

– Kun lähdimme hankkeeseen, emme osanneet arvioida, että suurimpana riskinä on valtion lupaamiin tukiin liittyvä epävarmuus. Otimme kunnan kokoon nähden merkittävän takausriskin, ja nyt riski näyttää toteutuvan.

Keski-Suomen Verkkoholdingia on pilkattu muun muassa kalliiksi valokuiduksi, jota vedetään oraville ja jäniksille. Nettiyhteyden tekeminen yhteen taloon saattoi maksaa jopa kymmeniätuhansia euroja. Tuukkanen muistuttaa, että laki velvoitti kuntia tähän.

– Tästä saadaan raflaavia otsikoita kyllä, mutta laajakaistalaki edellytti tietyntyyppisiä verkkorakenteita. Saavutettavuuden piti olla haja-asutusalueiden kiinteistöihin kohtuullinen. Runkoverkkoa jouduttiin vetämään kohtuullisen pitkiä matkoja, jolloin yksittäin tarkasteltuna saadaan suuria summia.

Henkilöstöä potkittu pois ja metsää myyty 

Kyyjärvi on yrittänyt saada talouttaan kuntoon, mutta nyt verkkoyhtiön velkasaneeraus on tekemässä työn liki tyhjäksi. Kunta on jo vähentänyt hallintohenkilöstöä ja lomauttanut sivistyspuolen työntekijöitä. Lisäksi metsäomaisuutta on realisoitu.

Kirsikkana synkässä talouskakussa on yli 20 vuotta sitten tehty kiinteistösijoitus Kauppakeskus Palettiin. 

– Teimme tosiaan investoinnin kuntavetoisesti. Sinällään yhtiö on tuonut elinvoimaa kokonaisuutena meidän kunnalle, mutta olemme joutuneet tekemään kertaluonteisia alaskirjauksia yhtiöstä. Ne ovat vaikuttaneet kielteisesti tulokseen, harmittelee kunnanvaltuuston puheenjohtaja Antti Tuukkanen.

Alaskirjaukset aiheuttavat noin 1,7 miljoonan euron tappiot.

Kyyjärven talous on jo niin kuralla, että valtiovalta on puuttunut peliin. Usemmalta vuodelta kertynyt alijäämä on miljoonaluokkaa. Valtiovarainministeriö on ehdottanut tammikuussa 2020, että kriisikunnalle olisi syytä tehdä kuntajakoselvitys, joka tarkoittaisi Kyyjärven yhdistymistä "laajempaan kokonaisuuteen". Ministeriön raportin mukaan Kyyjärvellä ei enää ole edellytyksiä kuntalaisten palveluiden turvaamiseen.

Taru itsenäisenä kuntana on siis lopussa.

Lue myös:

    Uusimmat