Mainos

Ylen MOT: Kansanedustaja Tiusanen teki raportteja Stasille

Vasemmistoliiton kansanedustaja toimi 1970-luvulla Itä-Saksan urkkijana.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pentti Tiusanen toimi 1970-luvulla opiskeluaikoinaan Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin ilmiantajana ja urkkijana. Näin väitti illalla Yleisradion MOT-ohjelma.

MOT:n toimituksella on hallussaan mm. Tiusasen värväyskertomus sekä useita Stasin asiakirjoja, joissa kerrotaan Tiusasen muista ihmisistä tekemistä selonteoista. Tiusanen opiskeli lääkäriksi DDR:n Greifswaldissa vuosina 1970-75.

MOT:n mukaan Tiusanen käytti peitenimeä Max. Hänen kerrottiin laatineen raportteja ainakin 15 kuukauden ajan vuosina 1974-75. Raportoitujen joukossa oli mm. suomalaisia, itäsaksalaisia, vietnamilaisia, tshekkejä ja palestiinalaisia sekä lopulta jopa Tiusasen itäsaksalainen tyttöystävä. Tytön onneksi raportti oli vaaraton.

Tiusasen ensimmäinen selonteko koski erästä algerialaista diplomaattia, joka oli nujakoinut Tiusasen kanssa. Tiusanen kiistää tehneensä mitään värväyssopimusta. Hän ei omien sanojensa mukaan myöskään tehnyt mitään raportteja. Kyse oli keskusteluista, joissa käytiin läpi kaikenlaisia yleisiä asioita. Niissä yhteyksissä puhuttiin myös Tiusasen opiskelijatovereista.

Tiusasen mielestä ohjelman tiedot on irrotettu asiayhteydestään, jolloin tilanne on vääristynyt. Hän muistutti tänään, että kyse oli Stasin näkemyksistä hänestä itsestään eikä hänen itse laatimistaan raporteista.

Tiusanen myönsi, että nykyajan näkökulmasta toiminta tuntuu lapselliselta ja tyhmältä. Hän ei kuitenkaan tunne tehneensä mitään rikollista ja laitonta. Kyse oli Tiusasen mukaan lähinnä melkoisen naiivista opiskelijasta, joka uskoi parempaan maailmaan. Tämä opiskelija myös uskoi, että DDR:n järjestelmä edusti tätä parempaa maailmaa.

Opiskelijayhdistyksen varapuheenjohtajana

Ohjelmassa kerrottiin, että eteenpäin pyrkivänä nuorukaisena Tiusanen nousi aluksi suomalaisten lääketieteen opiskelijoiden yhdistyksen puheenjohtajaksi. Pian hän kohosi Greifswaldin kansainvälisen opiskelijayhdistyksen varapuheenjohtajaksi ja edusti suomalaista opiskelijakuntaa Itä-Saksassa.

Stasi kiinnostui Tiusasesta. Seuranneissa keskusteluissa hän ilmoitti Stasin mukaan halukkuutensa tarkkailla opiskelutovereitaan. Hän oli Stasin asiakirjojen mukaan kuullut, että kullakin lääketieteellisen vuosikurssilla oli Stasin tiedottaja, mitä pidettiin täysin normaalina.

Heinäkuussa 1975 Tiusanen päätti opintonsa DDR:ssä. Tuolloin hän ilmoitti palaavansa Suomeen. Hänen yhteysupseerinsa antoi muistoksi kuvakirjan. Stasi piti Tiusasen raportteja arvokkaina. Viimeisessä, vuonna 1977 tehdyssä Stasin yhteenvedossa Tiusasta kuvattiin tärkeäksi tietolähteeksi.

Tiusanen on toisen kauden kansanedustaja Kotkasta. Itä-Saksassa hän omaksui kommunismin aatteen ja liittyi Suomessa SKP:hen. Hän kuului aikoinaan kommunistien ns. taistolaissiipeen.

MOT:n saamat raportit vahvistavat myös epäilyjä, että Stasilla oli Suomen ulkoministeriössä petturi. Apuri löytyi myös SDP:stä. Yhdessä raportissa esimerkiksi referoitiin erästä Paavo Lipposen kirjoittamaa puolueen sisäistä matkakertomusta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.