Yleisurheiluun merkittävä muutos: Mika Halvari nousee Suomen ennätysmieheksi

Yleisurheilu ei toukokuusta alkaen enää erottele hallissa tai ulkona tehtyjä Suomen ennätyksiä – muutos koskee kenttälajeja ja pikamatkoja.

Kuulantyönnön takavuosien suomalaistähti Reijo Ståhlberg menettää 45 vuoden takaisen Suomen ennätyksensä Mika Halvarille. Ennätystilaston laittaa uusiksi sääntömuutos, jonka mukaan kaikissa lajeissa ei erotella ulko- ja sisäradoilla tehtäviä tuloksia.

Ståhlberg työnsi vuonna 1979 Yhdysvaltain Fresnossa SE-tuloksen 21,69. Kuulan SE-mieheksi nousee kuitenkin Halvari, joka työnsi vuonna 2000 Tampereella hallissa tuloksen 22,09.

Urheiluliiton (SUL) kilpailuvaliokunta päätti, että Suomen ennätysten kirjaamisessa siirrytään toukokuun alusta Kansainvälisen yleisurheiluliiton World Athleticsin käytäntöön. Muutos koskee kenttälajien lisäksi suoran mittaisia juoksujen ratamatkoja.

– Jatkossa halliradoilla suoralla tapahtuvat sileät ja aitajuoksut sekä kenttälajit vertautuvat ulkoradoilla tehtyihin tuloksiin, kertoi SUL:n kilpailupäällikkö Mika Muukka tiedotteessa.

– Kenttälajeissa näin on Suomessa ollutkin jo vuodesta 2016 lähtien. Erona on se, että jatkossa kenttälajienkaan halliratojen Suomen ennätyksiä ei enää kirjata erikseen, Muukka sanoi.

Miesten korkeudessa ulkoratojen nykyisen ennätyksen 231 jakavat Mika Polku ja Toni Huikuri. Toukokuun alusta lähtien SE on Osku Torron vuonna 2011 Tampereella hallissa ylittämä 233.

Moniottelussa halliennätyksen säilyvät

Suoranmittaa pidemmissä juoksuissa Suomen ennätykset kirjataan 200 ja 400 metrin radoilla. 200 metrin radalla tehdyt tulokset kirjataan lyhyen radan Suomen ennätyksiksi ja 400 metrin radalla tehdyt tulokset ovat pitkän radan Suomen ennätyksiä. Hallissa tehtyjen ennätysten perässä on (i)-merkintä, joka perustuu sisäratojen englanninkieliseen sanaan indoor.

Hallikauden ennätykset säilyvät erillisinä vain moniotteluissa. Niissä hallilajien, viisi- ja seitsenottelun, SE säilyy ja hyväksytään, vaikka se olisi tehty hallissa yli 200 metrin radalla.

Muutokset koskevat naisten ja miesten sarjoja sekä 22-, 19- ja 17-vuotiaita. Kansainvälisen liiton ohjeiden mukaisesti kansalliseksi ennätykseksi hyväksytään toukokuun alusta lukien vain tulos, joka on tehty WA:n rankingkilpailussa eli kilpailussa, joka on ilmoitettu WA:n kalenteriin.

Lue myös:

    Uusimmat