Yleisimmät lintulajit vähenevät - varpuset ja kottaraiset hupenevat

Yleisimmät lintulajit vähenevät voimakkaasti Euroopassa, kertoo tuore tutkimus. Tutut lajit kuten kiurut, varpuset ja kottaraiset hupenevat huolestuttavasti ja tämä kehitys näkyy myös Suomessa. 

Uusien tutkimusten mukaan Euroopasta on 30 vuodessa kadonnut yli 400 miljoonaa lintua. Erityisen voimakkaasti ovat vähentyneet aivan tavalliset lajit kuten kiurut, varpuset ja kottaraiset.
Suunta on sama myös Suomessa.

- Esimerkiksi Suomen runsaslukuisimman lajin, pajulinnun, parimääräarvio oli vielä 20 vuotta sitten yli 10 miljoonaa paria. Kanta on pudonnut nyt noin kolmanneksella, kertoo akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Suomessa erityisen suuressa ahdingossa ovat maatalousympäristön, soiden sekä rehevien järvien ja merenlahtien lajit. Lintukadon tärkein syy ovat muutokset elinympäristössä.

- Keskeisenä syynä katoon ovat elinympäristöjen muutokset. Joko lajin elinympäristö on hävinnyt kokonaan, pienentynyt tai laatu heikentynyt. Esimerkiksi peltojen tehoviljely aiheuttaa sen, että monille lajeille jää entistä vähemmän elintilaa. Soiden linnusto puolestaan on pienentynyt kolmanneksella viimeisen 30 vuoden aikana, laskee Lehikoinen.

Suojelu ja ruokinta auttavat

Ruotsissa ollaan huolissaan rannikoilla elävien lintulajien taantumisesta. Suomessakin runsaslukuisimman saaristolinnun haahkan tilanne on huono. Kanta on taantunut voimakkaasti 20 vuodessa.

Lintukantoja auttaisivat esimerkiksi suojelualueet ja niiden hoito.

- Keskeisintä olisi pysäyttää elinympäristöjen häviäminen ja niiden laadun heikkeneminen. Myös suojelualueiden perustaminen ja hoito parantaa lajien tilannetta, toteaa Aleksi Lehikoinen.

Talviruokinta auttaa joitakin lajeja kuten tali- ja sinitiaista, pikkuvarpusta, viherpeippoa, punatulkkua, kyhmyjoutsenta ja kanadanhanhea. Elinympäristön häviämisellä on kuitenkin suurempi merkitys kuin talviruokinnalla.

Lajikato huolettaa tutkijaa

Tutkijan mielestä lintukadosta on syytä olla huolissaan.

- Etenkin yleisten lajien osalta se on huolestuttavaa ihan tavallisen ihmisen kannalta, koska se kertoo, että meidän elinympäristössämme tapahtuu suuria muutoksia, jotka koskettavat meitä kaikkia samanaikaisesti. Ne eivät ole mitään marginaalisessa elinympäristössä tapahtuvia muutoksia vaan koko ajan ja laajamittaisesti tapahtuvia muutoksia, varoittaa Lehikoinen.

Kaikki lajit eivät kuitenkaan ole taantuneet. Esimerkiksi suurikokoiset linnut kuten kyhmyjoutsen, kanadanhanhi ja monet muut ovat runsastuneet. Metsästyksen sääntely ja vainon väheneminen ovat auttaneet suurikokoisia lintuja.

Lue myös:

    Uusimmat